Burse - Fonduri mutuale

Turbomecanica mizează pe criza din Ucraina pentru a trece pe profit

Turbomecanica mizează pe criza din Ucraina pentru a...

Autor: Radu Bostan

30.04.2015, 00:04 735

Comenzile mai mari din partea Ministerului Apărării, în contextul conflictului din Ucraina, au ajutat producătorul de componente aviatice Turbomecanica (simbol bursier TBM) să-şi înjumătăţească pierderile anul trecut, iar compania estimează că anul acesta va obţine primul rezultat pozitiv din 2007, cu condiţia ca tensiunile din statul vecin să continue.

Turbomecanica este dependentă de comenzile din partea statului, fiind singurul producător şi reparator de motoare cu turbină de gaz pentru avioanele şi elicopterele din dotarea Apărării şi Serviciului Român de Informaţii (SRI). Compania menţionează că deşi „constrângerile bugetare“ au avut o influenţă semnificativă asupra pieţei interne, totuşi criza din Ucraina a determinat Guvernul să aloce un buget mai generos Ministerului Apărării, care s-a tradus într-o creştere a volumului de comenzi şi contracte câştigate de la stat. Turbomecanica a încheiat 2014 cu afaceri de 53,6 milioane de lei, cu 55% mai mari decât în 2013 şi şi-a redus pierderea cu jumătate, la 3,5 milioane de lei.

„În condiţiile prezente, în care criza în zonă se menţine dominantă şi în care situaţia politică internaţională actuală nu este ferită de conjuncturi conflictuale, piaţa internă constituie în continuare pentru anul 2015 o oportunitate de consolidare a cifrei de afaceri a companiei, prin continuarea programelor de înzestrare ale MApN, atât în ceea ce priveşte menţinerea la parametri optimi a tehnicii de luptă existente, cât şi prin continuarea programelor de modernizare elicoptere cu sistem SOCAT“, arată conducerea companiei în raportul anual.

Turbomecanica îşi bugetează pentru anul 2015 afaceri de 50 milioane de lei şi un rezultat net de 2,9 milioane de lei. Compania a fost pe pierderi în fiecare an între 2008 şi 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO