Burse - Fonduri mutuale

Un fond al familiei miliardarului care detine Ikea a cumparat peste 1% din SIF Moldova

Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA, este unul dintre cei mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata la 23 mld. dolari in 2010

Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA, este unul dintre cei mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata la 23 mld. dolari in 2010

06.06.2010, 23:42 77

Fondul de investitii IKANO Eastern Europe Equity Pool,administrat de o firma a fondatorului producatorului suedez demobila Ikea - Ingvar Kamprad, a fost raportat cu o participatie de1,09% din actiunile SIF Moldova (SIF2).

Aceasta este prima investitie semnificativa raportata defondurile miliardarului suedez pe piata romaneasca de capital.Valoarea participatiei la cotatiile de vineri este de 1,17 mil.euro.

IKANO Easter Europe Equity Pool este un subfond al fondului deinvestitii IKANO All Seasons Fund, care este administrat de IkanoFund Management, o firma de asset management inregistrata inLuxemburg, care este detinuta de grupul Ikano, controlat de familiaKamprad. Fondul avea la finele anului trecut investitii in SIFMoldova si SIF Oltenia (SIF5) in valoare totala de 2,1 mil. euro sititluri de stat emise de Guvernul Romaniei in valoare de 1,15 mil.euro.

Ikano are in gestiune fonduri cu active totale de peste 3 mld.euro.

Gestiunea portofoliului de actiuni din Europa de Est estedelegata de catre Ikano catre firma estoniana Avaron, care araportat vineri depasirea pragului de detinere de la SIF Moldova.Estonienii de la Avaron gestioneaza si fonduri proprii, care aveaula finele lunii mai investitii totale de 5,45 mil. euro pe Bursa dela Bucuresti, reprezentand peste 12% din activele fonduriloradministrate, de 40,6 mil. euro.

SIF-urile raman principala atractie de pe piata locala pentruinvestitorii straini datorita lichiditatii ridicate, dar sistructurii portofoliilor, care ofera expunere la segmenteimportante din economia locala. Unele fonduri de investitii auacumulat in ultimul an pachete de actiuni SIF care depasesc pragulmaxim de detinere de 1% din capitalul acestora, in speranta cadiscutiile din Parlamentul Romaniei privind ridicarea pragului sevor incheia cu o decizie favorabila. In plus, si preturileactiunilor SIF sunt mult sub maximele atinse in 2007.

Printre investitorii straini care au fost raportati cu pachetepeste 1% se numara FIM Bank din Finlanda, cu 1,08% din SIF2, INGLuxemburg, cu 1,62% tot din SIF2, si Eastern Eagle Fund, cu 1,15%din SIF Muntenia (SIF4).

Senatul a aprobat la finele anului trecut un proiect de legeprivind majorarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5%.Proiectul s-a blocat insa la Camera Deputatilor, care nu a luatinca o decizie. In prezent, investitorii care ajung sa detina peste1% din capitalul unei SIF sunt obligati prin lege sa vandaactiunile care depasesc pragul in termen de trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO