Burse - Fonduri mutuale

Un indian care face consultanta la Cluj spune ca banii se fac cand pariezi impotriva pietei

Un indian care face consultanta la Cluj spune ca banii se fac cand pariezi impotriva pietei

Mukul Pal, director executiv al Orpheus Capital: Cred ca am depasit perioada de pesimism extrem si ca recuperarea a inceput. Suntem acum martori la inceputul unei piete ‘seculare bull’ (in crestere pe termen lung - n.r.).

13.11.2009, 00:00 154

"Dupa o cadere de 90%, pietele de actiuni sunt foarte atractivepentru achizitii. Chiar daca vor mai urma scaderi, acestea vor facepietele si mai atragatoare. Cu toate acestea, investitorii cumparaatunci cand ar trebui sa vanda si vand atunci cand ar trebui sacumpere. Iata de ce investitorii ar trebui sa actioneze contrar cuceea ce face sau gandeste majoritatea. Banii se fac atunci candcumperi inainte de a incepe zgomotul, inainte ca investitorii sa sesupraentuziasmeze", spune Mukul Pal.

Orpheus Capitals, societate de consultanta de investitii dinCluj-Napoca, este detinuta de analistul de origine indiana MukulPal. Mukul Pal este specializat in analiza tehnica (estimareaevolutiei viitoare a pretului activelor pe baza istoricului detranzactionare), colaborand cu BT Securities si anterior cu Broker,ambele societati cu sediul in Cluj.

Printre cei mai renumiti investitori care au pariat impotrivaconsensului general din piata si au castigat sunt Warren Buffett siMarc Faber.

Acestia cred ca consensul general al investitorilor pot depreciasau supraaprecia preturile actiunilor, astfel ca fac achizitiiatunci majoritatea investitorilor sunt pesimisti si vand si isilichideaza participatiile in momente de euforie.

Alaturi de "pariul impotriva pietelor", o alta strategie deinvestitii mult folosita de investitorii de peste Ocean este "buyand hold" ("cumpara si tine"), care i-a facut pe multi dintreinvestitorii americani sa declare ultimii zece ani un deceniupierdut.

"Problema strategiei 'buy and hold' este ca nu are niciun 'sell'(a vinde - n. red.). Mai exact, investitorul cumpara activele, letine pentru o perioada de timp si devine mult prea atasat de elepentru a le vinde", explica el, adaugand ca cei care si-auadministrat activ portofoliul si au vandut din actiuni la anumiteintervale de timp au avut de castigat.

Cresterile inregistrate de pietele de actiuni anul acesta,concretizate intr-un raliu prelungit, semnalizeaza, in opinia luiMukul Pal, incepul revenirii din criza.

"Cred ca am depasit perioada de pesimism extrem si carecuperarea a inceput. Suntem acum martori la inceputul unei piete'seculare bull' (in crestere pe termen lung - n.red.)", mai spuneel. Alaturi de actiuni, investitiile in marfuri devin tot maitentante din perspectiva cresterii inflatiei si a reduceriidobanzilor.

"Cred ca marfurile vor deveni o componenta importanta aportofoliului, avand in vedere ca inflatia va incepe sa creasca.Alegerea momentului in care se investeste in marfuri este foarteimportant, pentru ca estimez ca va urma o corectie de cateva lunipe piata de marfuri", afirma consultantul.

In opinia lui, pana la 30% din portofoliul ar trebui plasat inmarfuri, intre 30 si 50 procente in actiuni si restul ar trebuiinvestit in valute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO