Burse - Fonduri mutuale

Vreau să cumpăr acţiuni la o companie listată la Bursă. La ce indicatori trebuie să mă uit?

Vreau să cumpăr acţiuni la o companie listată la...

Autor: Liviu Popescu

08.09.2016, 00:07 7280

Randamentul dividendelor, price earnings ratio (PER), preţul la valoarea contabilă (P/BV) sau preţul la vânzări (P/S) sunt printre cei mai importanţi indicatori de evaluare a companiilor listate atunci când se ajunge la decizia de a investi în acţiunile unei companii.

„Randamentul dividendelor este un indicator destul de important având în vedere specificul pieţei româneşti cu cinci societăţi de investiţii financiare şi Fondul Proprietatea, emitenţi care vin din sectorul financiar“, consideră analistul pe piaţa de capital Rareş Nilaş. PER este un alt indicator important şi cu cât este mai mic, cu atât este mai convenabil pentru un investitor, mai spune Nilaş.

Din rândul a 59 de companii analizate care au raportat profit în ultimele 12 luni, cel mai mic indicator PER, calculat la capitalizare/profitul pe un an, se găseşte la Romcab (MCAB), de 1,6, potrivit calculelor Puls Capital.

Pe de altă parte, un nivel mare poate reprezenta o suprae­va­luare a companiei. De exemplu, cel mai ridicat PER din rân­dul companiilor analizate se găseşte la TMK Artrom, de 157.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO