Business Construct

Cele mai mari falimente din Bucureşti: City Mall şi Blue Tower

Cele mai mari falimente din Bucureşti: City Mall şi Blue Tower
03.01.2011, 23:48 320

Lunile noiembrie şi decembrie au adus cele mai mari falimenteleale anului din Bucureşti, centrul comercial City Mall şi ansamblulrezidenţial Blue Tower urmând să fie scoase la lichidare după ceproprietarii acestor proiecte nu au mai putut rambursa datoriicumulate de 70 de milioane de euro şi nu au reuşit să convingăcreditorii că pot restructura aceste împrumuturi.

Proprietarii City Mall au încercat pentru mai multe luni sănegocieze refinanţarea unui împrumut de 40 de milioane de euro dela UniCredit, dar în condiţiile în care nu au reuşit, au solicitatintrarea firmei Victoria Holding în procedură simplificată defaliment, fapt ce va duce la lichidarea mallului din sudulCapitalei.

Casa de Insolvenţă Transilvania a fost desemnată lichidatorjudiciar, urmând să se ocupe de administrarea centrului comercialpână la momentul găsirii unui cumpărător dispus să investească înproiectul cu o suprafaţă închiriabilă de 19.000 mp.

Proprietarii mallului au încercat să salveze proiectul printransformarea unor spaţii în birouri sau prin schimbarea mixului dechiriaşi, dar aceste tentative nu au dat rezultate, iar în acest anprofitul operaţional al companiei a scăzut cu 90%, fapt ce a trasîn jos valoarea de piaţă a proiectului, la 35,4 mil. euro.

Pe de altă parte, dezvoltatorul imobiliar Copper Beech nu areuşit să convingă instanţa şi practicienii în insolvenţă că poatefinaliza proiectul Blue Tower din Colentina, format din 156 deapartamente, şi să ramburseze datoriile de 27 de milioane de euroacumulate, drept care Tribunalul Municipiului Bucureşti a decis laînceputul lunii decembrie pronunţarea falimentului, fapt ce va ducela lichidarea terenului şi a construcţiei.

Proiectul a fost adus la un grad de realizare de 85% încă dinvara anului 2008, când au început să se acumuleze datorii faţă defirma de construcţii, care a abandonat şantierul. În condiţiile încare de un an şi jumătate nu au mai fost derulate lucrări la acestproiect, construcţia a început să prezinte deteriorări, astfel căpentru finalizarea investiţiei ar mai fi necesare fonduri de circa5 milioane de euro, potrivit reprezentanţilor firmei RVAInsolvency, lichidatorul proiectului.

Cel mai mare creditor al acestui proiect este Alpha Bank, care afinanţat cu aproape 14 mil. euro construcţia. Alături de TiagoOradea şi Cortina Residence, Blue Tower şi City Mall reprezintăpână în prezent cele mai mari falimente imobiliare din actualacriză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO