Business Construct

Cum va arăta prima casă pasivă, cu un consum energetic anual mai mic decât un bec

Cum va arăta prima casă pasivă, cu un consum ergetic anual mai mic decât un bec
06.07.2010, 13:16 764

Prima casă pasivă, certificată de către instituţia PassivhausInstitute din Germania, va fi construită în incinta UniversităţiiPolitehnice din Bucureşti, în parteneriat cu Institutul de Studiişi Proiectări Energetice (ISPE), urmând să fie finalizată lasfârşitul anului.

Locuinţa va avea o suprafaţă de 160 de metri pătraţi, pe sistemparter plus etajul 1, şi va avea un consum de 15 kWh/mp/an, faţă deconsumul unei case construite după conceptul arhitectural obişnuitcare are valori cuprinse între 200 şi 400 kWh/mp/an. Potrivitnoilor cerinţe generale de performanţă energetică stabilite prinprogramul naţional de reabilitare termică a clădirilor, se încearcăatingerea unui consum de 70 kWh/mp/an.

Locuinţa va avea pereţi din BCA (beton celular autoclavizat) produsde compania germană Xella, ce deţine brandul Ytong, care afinalizat anul acesta o unitate de producţie în localitateaPăuleşti, judeţul Prahova.

"Ytong a acceptat o nouă provocare în 2010: o casă care consumăpuţin mai mult decât un bec, dar oferă randament şi confort lanivel maxim, folosind surse de energie clasice şi/sauregenerabile", a declarat Marius Dragne, marketing manager XellaBaustoffe South-East Europe (BG-HU-RO).

Iniţiativele de construire a clădirilor pasive sunt mult maiprezente în alte state europene. În Germania, de exemplu, s-auconstruit până în prezent peste 8000 de case pasive, în timp ce înAustria există peste 1500 de astfel de clădiri, pentru că în acesteţări astfel de construcţii sunt subvenţionate de către stat. CasaPasivă Politehnica Bucureşti va găzdui seminarii şi conferinţe şiva fi deschisă publicului pentru vizitare.

Condiţiile de construire şi atestare ale Casei Pasive PolitehnicaBucureşti includ respectarea standardelor de etanşeitate, împreunăcu un sistem "verde" de asigurare a climatului interior şi garanţiaunor costuri scăzute ale construcţiei. Datorită standardelor foarteridicate de construcţie ale Casei Pasive, certificarea ei se vaface de către Passivhaus Institute - Germania, institutul fondatoral acestui concept, având în vedere că în România nu există oinstituţie similară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO