Business Construct

La ce dobânzi au intrat primele bănci în Prima casă 4

La ce dobânzi au intrat primele bănci în Prima casă 4

În primele trei etape ale programului Prima casă au fost accesate peste 40.000 de credite, valoarea garanţiilor acordate de stat fiind de 1,6 miliarde de euro.

30.06.2011, 00:00 799

Programul guvernamental Prima casă 4, prin care statulgarantează jumătate din valoarea creditelor ipotecare acordate decătre bănci, a debutat la jumătatea lunii iunie, cu o întârziere deaproape două luni, printr-un credit de 55.000 de euro acordat laachiziţia unui apartament cu două camere din Bucureşti.

Bancherii au tras şi de această dată marja aplicabilăindicatorului Euribor către maximul acceptat, de 4%, astfel cădobânzile sunt comparabile cu cele de pe piaţa liberă a crediteloripotecare, principala diferenţă fiind legată de valoarea avansului:minim 5% în Prima casă, 10-15% prin alte oferte de creditare.

Cu toate acestea, băncile au anunţat din start că au în analizăcâteva mii de dosare, astfel că prin Prima casă va fi realizat unnou reviriment uşor al numărului de tranzacţii.

În primele trei etape ale programului Prima casă au fostaccesate peste 40.000 de credite, valoarea garanţiilor acordate destat fiind de 1,6 miliarde de euro.

Primele cinci bănci care au intrat în această nouă etapă aprogramului Prima casă au alocat un plafon de garanţii de 1,1miliarde de euro.

La jumătatea lunii iunie şi alte bănci comerciale semnaserăacordurile cu Fondul de Garantare pentru a intra în program, daraşteptau acceptarea de către Banca Naţională a României a noilornorme de creditare, în condiţiile în care garanţia statului nu maiacoperă toată valoarea creditului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO