Business Construct

Malluri noi, de la Arad până la Constanţa

500 mil. euro vor investi dezvoltatorii imobiliari în mallurile a căror deschidere este programată în toamnă.

Cum arată pe machetă trei dintre mallurile ce urmează să se deschidă în toamnă: Palas Iaşi, Maritimo Constanţa şi Galleria Arad

Autor: Cristi Moga

30.06.2011, 00:07 1955

Dezvoltatorii de malluri "cu tra­diţie" de pe piaţa locală suntfoarte ocupaţi în această vară. Pe lângă faptul că au proiecte noiîn lucru, care ar trebui finalizate la toamnă, competiţia mare estepe atragerea chiriaşilor, dar în fiecare săptămână sunt făcute noianunţuri cu retaileri dispuşi să deschidă noi magazine, astfel căoamenii de pe zona de în­chiriere sunt zilnic în negocieri.

De construit însă construiesc doar dezvoltatori care aurealizat cel puţin un mall pe piaţa locală, excepţie făcând omul deafaceri Panico Panayi, proprietarul proiectului Colosseum dinBucureşti, care investeşte în Chitila banii câştigaţi prin sălilede bingo şi pub-urile pe care le deţine în Anglia. Cu toateacestea, Panayi are până în prezent trei contracte mari bătute încuie: Leroy Merlin, Carrefour şi Altex, care vor ocupa aproapejumătate din suprafaţa parcului comercial din cadrul proiectului.Bani a obţinut şi de la Bank of Cyprus, astfel că la începutullunii iunie muncitorii trăgeau tare la viitorul spaţiu alCarrefour, care ar trebui deschis pe 18 octombrie.

Deschiderea este programată astfel cu aproape o lună înainte deun alt parc comercial în care francezii de la Carrefour vor fi"vioara întâi", aflat însă la Botoşani. "Proiectul din Botoşani vafi deschis pe 15 noiembrie. Va fi un hipermarket Carrefour de 9.500de metri pătraţi şi o galerie de 5.500 de metri pătraţi cu Domo,New Yorker, Leonardo, Beauty Mania, Orsay şi alţii. Proiectul estefinanţat de BRD", a declarat Piet van Waes, director în cadrulBelRom, dezvoltator care a realizat pe piaţa locală alte şaseparcuri comerciale de acest gen, în Sibiu, Târgu-Mureş, Brăila,Bacău, Focşani şi Turnu Severin.

Acţionarii belgieni ai companiei s-au separat şi au împărţitproiectele, iar grupul condus de Kris Carton şi Steven van denBossche are programată o deschidere în aceeaşi zi, 15 noiembrie,respectiv proiectul Electroputere Parc Craiova, unde principaliiretaileri vor fi Auchan, Decathlon, C&A sau New Yorker.

Malluri noi, de laArad până la Constanţa

Auchan va fi proprietarul spaţiului din acest centru comercial,la fel cum au procedat francezii şi în proiectul MaritimoConstanţa, anunţat pentru luna octombrie a acestui an de cătrereprezentanţii Immofinanz. La Constanţa pe lista de chiriaşi se maigăsesc şi giganţii din zona de fashion - Inditex şi C&A -precum şi un multiplex Cinema City.

Dar cele două proiecte nu vor aduce singurele deschideri aleAuchan din acest an - megaproiectul Palas din Iaşi, cea mai mareinvestiţie imobiliară a acestui an şi cel mai ambiţios proiect alomului de afaceri Iulian Dascălu - este de asemenea în cărţi pentrudeschiderea în acest an. Dascălu anunţă la fiecare două săptămânicâte un nou contract de închiriere, iar lista cuprinde deja, pelângă Auchan, nume precum H&M, C&A, New Yorker sauStefanel.

Vestul ţării nu va fi ocolit de malluri noi în acest an. Înaceastă zonă a ţării, cel mai bine poziţionat proiect din punctulde vedere al chiriaşilor anunţaţi până în prezent este mallulGalleria al celor de la GTC, cu Cora, Inditex, Altex sau CinemaCity.

În Oradea în schimb se lucrează la alte două proiecte, unullângă altul, dar care nu şi-au asigurat până în prezent semnăturajucătorilor mari din retailul de fashion, cei care pot decide înbună măsură soarta unui mall. Proprietarii parcului comercial ERAOradea vor să deschidă în toamnă un mall de 23.000 de metripătraţi, cu un mix de chiriaşi preponderent local, în timp ceGabriel Popoviciu, proprietarul Bănea­sa Shopping City, a avansatcu proiectul Oradea Shopping City, programat pentru această toamnă.El a atras printre chiriaşi pe Domo, Famous Brands, Bigotti şicinematograful The Light, dar până la atingerea unui grad deocupare de măcar 70% pentru mallul de 30.000 mp mai trebuie aduseşi alte nume.

În cadrul Băneasa Shopping City omul de afaceri a decis într-unfinal să nu colaboreze cu vreun operator de cinematografe, astfelcă în toamnă va deschide în mallul din Bucureşti un multiplex cu 13săli pe care îl va administra o echipă internă. Finalizareainvestiţiei de 22 de milioane de euro în extinderea Băneasa arescopul de a ţine clienţii mai mult în cadrul mallului, pe o piaţă aCapitalei tot mai competitivă.

Dar concurenţială nu este doar piaţa centrelor comerciale dinCapitală: în următorii ani vor mai fi deschise cel mai probabilmalluri în Craiova (Adora), Oradea (Prima), Constanţa (Corall) sauBotoşani (Uvertura), astfel că sigur până în 2020, cândcheltuielile în retail modern pe cap de locuitor ar trebui săajungă la 1.700 de euro anual (faţă de 1.000 de euro în 2010,potrivit Oxford Economics), nu vor mai fi cozi în magazine. Poatedoar în ziua deschiderilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO