Business Construct

ZF Live. Ştefan Ionescu, proprietarul cramei 1000 de Chipuri: Investim 2 mil. euro într-o nouă cramă şi vom ajunge la o producţie de circa 200.000 de sticle pe an

Autor: Mădălina Dediu Panaete

06.04.2023, 16:15 213

Ştefan Ionescu, proprietarul producătorului de vinuri 1000 de Chipuri din Urlaţi (jud. Prahova), spune că principalul plan de anul acesta este începerea construcţiei unei noi crame şi a unui pavilion de degustare la crama de la Urlaţi, unde să primească mai mulţi turişti.

„Dorim să facem o cramă 100% în pământ ca să menţinem temperatura în mod natural pentru că în ultimii ani costurile cu energia au explodat. Tot acolo o să avem şi partea de maturare a vinurilor în baricuri, dar şi de depozitare a sticlelor. Iar deasupra o să avem şi un pavilion de degustare mai mare pentru că avem din ce în ce mai mulţi clienţi şi uneori se întâmplă să nu putem face faţă numărului de vizitatori“, a spus antreprenorul în cadrul emisiunii de business ZF Live. În noua cramă, investiţiile se ridică la circa 2 milioane de euro, o parte reprezentând fonduri europene. În prezent, 1000 de Chipuri produse anual 120.000 de sticle de vin anual, iar toată producţia merge în HoReCa.

„Această nouă cramă ne va aduce inclusiv creşterea capacităţii de producţie. Noi nu rămânem cu stocuri de pe un an pe altul, tot ce producem vindem. Producem 120.000-150.000 de sticle anual. (...) Vrem să ajungem undeva la 200.000 de sticle odată cu noua cramă. Vindem doar în HoReCa“. Antreprenorul nu se gândeşte să intre în retail având în vedere că nu are producţia necesară. Însă, anual cumpără teren şi spune că vrea să mai planteze 10-15 hectare cu viţă-de-vie după ce termină investiţiile în cramă.

„Raportat la anul trecut, producţia de vin de anul acesta este mai mică cu 30% în cazul vinurilor albe. Noi în plantaţie avem 35% struguri albi. Vinurile roze au crescut ca şi segment şi au ajuns să reprezinte 15% din portofoliul nostru. Vinurile albe şi roze reprezintă 50-55% din portofoliu, dar 27% din veniturile pentru că vinurile roşii au o valoare adăugată mai mare“.

Crama 1000 de Chipuri a intrat în lumea turismului viticol în urmă cu mai bine de un deceniu, iar anul trecut a avut 4.000 de oaspeţi.

„Dorinţa noastră ar fi să ajungem undeva la 10.000 de oaspeţi pe an“, a precizat Ştefan Ionescu. Crama dispune şi de o unitate de cazare cu 20 de camere (18 camere duble şi 2 apartamente). Ştefan Ionescu spune că turismul în zonă se dezvoltă, însă turiştii vin cu precădere în weekend aşa că îi este greu să sfătuiască pe cineva să facă o investiţie într-o unitate de cazare.

„Acum 12 ani nu puteam aduce pe nimeni la cramă contra cu un tarif de 100 de euro cu cazare, masă,  transport şi degustare la trei crame. Acum, doar la noi la cramă degustarea şi cazarea costă 100 de euro şi acum nu îi mai aducem noi, vin ei. Sper ca în 10 ani să ajungem la alt nivel al traficului la cramă“.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO