Business Hi-Tech

Acer: Ne vom spori prezenta in Romania

03.10.2007, 20:03 23

Chinezii, dati la o parte de taiwanezi din Top 3 mondial al producatorilor de computere personale. Aceasta pare sa fie cea mai spectaculoasa miscare din industria hardware din acest an, cu ceva ecouri si pe piata autohtona de profil.
Prin recenta achizitie a producatorului american Gateway (care detine si brandul Packard Bell relativ bine pozitionat in Europa), taiwanezii de la Acer tind sa ocupe a treia pozitie mondiala in industrie, dupa HP si Dell, trimitand producatorul chinez Lenovo (care a inghitit divizia de PC a IBM in 2005) pe locul patru.
Cel putin acesta este scenariul pe care si l-a propus Acer, iar sansele de a reusi sunt destul de mari. Oricum in urmatoarea perioada, in afara de traditionala lupta dintre cei doi giganti americani ( HP si Dell), vom asista in planul doi si la disputa Acer-Lenovo pentru locul trei mondial.
Acer are cateva atuuri importante conform analistilor internationali: abilitatea de a reduce permanent preturile finale ale computerele sale, silind competitia sa procedeze la fel, si o cota de piata semnificativa in unele tari europene. Ori prin achizitia Gateway, Acer intra si pe piata din SUA.
"Prin achizitia Gateway, in valoare de 710 milioane de dolari, de luna trecuta, Acer devine al treilea mare producator mondial de PC-uri si al doilea mare producator de notebook-uri din lume, cu o cifra de afaceri de peste 15 miliarde de dolari anual", a declarat recent Gianfranco Lanci, presedintele companiei.
Chiar daca pentru producatorul taiwanez volumul pietei autohtone este inca unul cu semnificatie redusa in comparatie cu altele mai dezvoltate din zona, Romania a fost nominalizata de catre top-managementul companiei, alaturi de Ucraina si Croatia, drept una dintre tarile europene in care Acer isi va spori semnificativ prezenta in urmatoarea perioada.
Conform IDC, in urmatorii 4-5 ani, piata romaneasca a notebook-urilor va avea o crestere puternica de zeci de procente de la an la an.
Pana acum Acer a avut in Romania o prezenta minima in privinta personalului, dar in urmatoarea perioada isi va spori numarul de angajati locali, iar importanta reprezentantei locale va creste.
"Anul acesta este unul de consolidare in Romania pentru Acer. Vom avea o dublare a cifrei de afaceri fata de 2006 si in acest context marirea echipei Acer de aici vine ca un pas firesc " a declarat pentru Ziarul Financiar Bogdan Eftimie, director de vanzari.
Conform unei declaratii recente a lui Eftimie, Acer Romania a vandut in primul semestru al anului aproximativ 14.200 de laptop-uri, in crestere cu 260% fata de intervalul similar al anului trecut, ocupand pozitia a treia in piata, cu o cota de 14%.
Principalii competitori ai Acer pe piata romaneasca sunt Fujitsu Siemens Computers, Dell, HP, Toshiba, BenQ si Asus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO