Business Hi-Tech

ANCOM vinde 7 licenţe pentru acces la internet

Foto Shutterstock

ANCOM vinde 7 licenţe pentru acces la internet

Autor: Adrian Dumitrache

21.06.2011, 00:04 850

Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) îşi propunesă înceapă în 2012 un proces de selecţie comparativă pentru şaptelicenţe naţionale în benzile 3,4 - 3,8 GHz, care permit acces fixşi mobil la internet, preţul unei licenţe fiind estimat la maipuţin de 3 mil. euro.

În benzile 3.410 - 3.600 MHz (3,5 GHz) operează în prezentşapte furnizori, cinci dintre ei deţinând licenţe naţionale(Orange, Vodafone, UPC, Idilis şi AccessNet) şi doi licenţe localepentru servicii de transmisiuni de date pe suport radio de tippunct-multipunct prin reţele fixe (FWA), în timp ce în benzile3.600 - 3.800 MHz (3,7 GHz) operează un singur furnizor (SocietateaNaţională de Radiocomunicaţii - SNR) care deţine o licenţă pentrureţea naţională de tip Broadband Wireless Access (BWA), potrivitdatelor ANCOM.

"Licenţele vor avea ca efecte creşterea penetrării servici­ilorde comunicaţii de bandă largă la nivel naţional şi dezvoltareainfrastructurii naţionale de radiocomunicaţii în vederea reduceriidecalajului digital dintre zonele urbane şi cele rurale", adeclarat preşedintele ANCOM Cătălin Marinescu.

El a estimat că preţul unei licenţe naţionale se va situa subtrei milioane de euro, dar a precizat că tariful final va fistabilit în urma consultărilor şi observaţiilor primite din parteaindustriei.

În acest sens, instituţia a lansat, luni, spre consultarepublică, un document care propune condiţiile de acordare adrepturilor de utilizare a spectrului în benzile de frecvenţe 3,4 -3,8 GHz pentru servicii mobile de bandă largă şi metoda dereorganizare a acestora.

Toate licenţele expiră la sfârşitul lunii septembrie 2013, cuexcepţia licenţelor locale în benzile 3.410 - 3.600 MHz, care audiverse perioade de valabilitate, respectiv iunie 2011, august2011, ianuarie 2015 şi decembrie 2015, precum şi a licenţei înbanda 3.600 - 3.800 MHz, care expiră în iulie 2011.

Pentru licenţele naţionale, Autoritatea Naţională pentruAdministrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) propune ca înanul 2012 să demareze o procedură de selecţie comparativă pentrutrei licenţe naţionale în benzile 3.400 - 3.600 MHz şi patrulicenţe naţionale în benzile 3.600 - 3.800 MHz.

Procedura de selecţie comparativă se va desfăşura în două etape:o etapă prealabilă în care ofertanţii vor înainta către autoritatesolicitări ferme de intenţie cu privire la achiziţionarea uneilicenţe în banda de 3,5 GHz sau a unei licenţe în banda de 3,7 GHzşi o etapă de selecţie propriu-zisă care va ţine cont derezultatele primei etape şi care va avea loc numai dacă numărul desolicitanţi este mai mare decât numărul de licenţe disponibile înaceastă bandă.

În cazul în care numărul de solicitanţi este mai mic sau egal cunumărul de licenţe disponibile, ofertele nu vor mai fi evaluate,iar licenţele se vor acorda direct.

Licenţele judeţene (locale) vor fi acordate în anul 2014, cândANCOM va aloca prin procedură de selecţie comparativă în fiecarejudeţ câte trei licenţe de utilizare a frecvenţelor radio pentrufurnizarea de reţele publice şi de servicii de comunicaţiielectronice cu acces de bandă largă.

Licenţele naţionale vor fi acordate pe o perioadă de 10 ani, iarcele judeţene pentru o perioadă de 8 ani, şi vor prevedea obligaţiide acoperire minimale pe etape de dezvoltare la 1 an, 2/3 ani şi3/5 ani de la data emiterii acestora. Obligaţiile de acoperire vorinclude acoperirea cu prioritate a unui anumit procent din mediulmic urban şi rural (concretizat prin numărul de oraşe şi comune cetrebuie acoperite).

Prin condiţiile impuse, atât cele referitoare la lărgimea debandă, cât şi cele legate de limitarea spectrului disponibil pentruun operator, ANCOM urmăreşte evitarea riscului irosirii sau afragmentării excesive a alocărilor spectrului radio, asigurareaprincipiului neutralităţii tehnologice şi dorinţa de a atrage pepiaţa românească competitori care deţin capacităţile financiare,tehnice şi administrative necesare pentru a valorifica la maximumpotenţialul acestor benzi de frecvenţe.

Procedura de selecţie comparativă a fost soluţia identificată deANCOM ca fiind cea mai adecvată pentru alocarea acestor licenţepentru că în acest mod poate fi asigurată continuitatea furnizăriiserviciilor către utilizatorii finali, benzile scoase la licitaţiepentru alocare fiind benzi auxiliare, care sunt complementarefurnizării de servicii de acces la internet, oferind capacitatemare în locaţiii în care există cereri numeroase.

De asemenea, benzile de frecvenţe 3.400 - 3.800 MHz oferăflexibilitate ridicată în ceea ce priveşte serviciile de transportde date prin fluxuri de capacitate mare, permiţând operatorilor săofere tarife competitive utilizatorilor datorită, în principal,costurilor reduse ale infrastructurii necesare.

Prin introducerea serviciilor mobile în bandă largă în acestebenzi, ANCOM are în vedere creşterea penetrării serviciilor deacces la internet în bandă largă şi dezvoltarea infrastructuriinaţionale de radiocomunicaţii în vederea reducerii decalajuluidigital dintre zonele urbane şi cele rurale.

Proiectul Documentului de strategie privind implementarea şidezvoltarea sistemelor BWA la nivel naţional în benzile defrecvenţe 3.400 - 3.800 MHz poate fi consultat pe pagina deinternet a ANCOM.

Banda 3,5 GHz a fost utilizată pentru prima dată pentrutransmisii de date cu caracter comercial începând cu anul 2001, întimp ce banda 3,7 GHz a început să fie folosită pentru activităţicu caracter comercial în 2009.

Anterior, aceste benzi erau utilizate pentru alte aplicaţiicivile (radiorelee analogice sau digitale de mare capacitate - înbanda de 3,7 GHz; sisteme de buclă locală radio pentru telefoniepublică - în banda de 3,5 GHz.

La sfârşitul anului 2008, ANCOM a mai încercat să acorde licenţenaţionale în banda de 3,7 GHz, dar procedura de selecţie s-aîncheiat în 2009 fără rezultat pentru că nu s-a depus nicioofertă.

ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilorde comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa decomunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajareainvestiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO