Eveniment

Companiile telecom şi furnizorii de energie ar putea colabora pentru a dezvolta reţele la costuri mai mici

Companiile telecom şi furnizorii de energie ar putea colabora pentru a dezvolta reţele la costuri mai mici

Autor: Ştefan Vrabie

16.06.2011, 23:50 416

Viitorul va aduce o convergenţă între comunicaţii şi energiepentru că până la 70% dintre costurile necesare imple­men­tăriiunei reţele sunt costuri de con­struc­ţie, iar cooperarea întrefurnizorii de diferite tipuri de reţele duce la scădereasem­nifi­cativă a costurilor.

Astfel, este posibilă im­plementarea mai rapidă a reţelelor înzonele rurale sau izolate, a declarat Cătălin Marinescu,preşedintele Auto­rităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM),la seminarul "Piaţa telecom, încotro? Pot operatorii de utilităţisă intre cu infrastructura lor în această luptă?", organizat de ZFîn parteneriat cu compania ECI Telecom.

"Reţelele de furnizare a energiei electrice au nevoie deinfrastructura şi de experienţa din telecom pentru a realizaaşa-numitul «smart grid» - reţeaua inteligentă capabilă săintegreze şi să răspundă la acţiunile şi comportamentul tuturorutilizatorilor şi furnizorilor conectaţi", a spus Marinescu.

"Reţelele de teleco­municaţii trebuie să se extindă pentru aoferi servicii broadband şi au nevoie să exploateze sinergiiledintre infrastructurile existente în telecom şi energie şi deimplementarea comună a noilor reţele dezvoltate de furnizorii decomunicaţii şi energie pentru a crea sinergii şi a reducecosturile."

Rata încă redusă de penetrare a serviciilor de internet înoraşele mici şi mediul rural, precum şi potenţialul de apariţie alunor smart grid-uri prin colaborarea dintre operatori telecom şifurnizori de energie fac din România o piaţă cu un potenţialimportant de creştere în următorii ani, au declarat reprezentanţiicompaniei israeliene ECI Telecom.

"Credem puternic în piaţa din România, aici sunt încă multeoportunităţi de creştere, pentru că serviciile de internet au încăo penetrare redusă în multe zone. Dar şi primăriile şi companiilede utilităţi, ca parte a unor reţele smart grid, sunt potenţialiclienţi", a declarat Yoav Gazelle, preşedinte & directorgeneral, Divizia de Business pentru Europa al ECI Telecom. "Credemcă în următorii ani piaţa telecom din România se va dezvolta destulde mult astfel încât România să devină un jucător important pentrunoi în estul Europei."

Compania israeliană ECI Telecom, prezentă de 10 ani pe piaţa dinRomânia, unde are clienţi precum RCS&RDS sau UPC, are centre decercetare în SUA, India, China şi Israel şi lucrează la nivelinternaţional cu companii precum Deutsche Telekom şi FranceTelecom.

Compania oferă diferite soluţii tehnice pentru reţele deinternet rapid prin diferite tehnologii şi inclusiv pentru smartgrid-uri.

"Smart grid-urile, reţelele inteligente de elec­tricitate, potajuta nu doar la reducerea valorii facturilor la energia electrică,ci şi, spre exemplu, la detectarea furturilor din reţea. Purtămdeja discuţii cu operatorii de utilităţi din regiune pentrufurnizarea unor soluţii smart grid", a declarat Matthias Nass,vicepreşedintele de marketing pentru regiunea EMEA al ECITelecom.


Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM

Companiile sunt nevoite să meargă spre convergenţă pentru căpână la 70% dintre costurile necesare implementării unei reţelesunt costuri de construcţie (de exemplu, săpatul şanţurilor).Cooperarea între furnizorii de diferite tipuri de reţele duce lascăderea semnificativă a costurilor, iar astfel este posibilăimplementarea mai rapidă a reţelelor în zonele rurale sauizolate.

Dinu Malacopol, CEO, Digital Cable Systems

Nu contează ceea ce vrea industria telecom, ci ceea ce vreapiaţa. Serviciile de date vor creşte accelerat, iar televiziunea varămâne preferata publicului. Ce s-ar putea întâmpla este catarifele egale indiferent de palierul orar să dispară, pentru areflecta şi modelele diferite de consum. Clienţii ar putea plătimai mult pentru acces prioritar la servicii.

Marius Mariţescu, Switching & Services DivisionDirector, Cosmote România

Din 2005 până în prezent Cosmote a investit în România peste unmiliard de euro. În prezent vocea este în continuare «killer-app»,dar datele încep să crească deja şi nu doar în oraşe. Estimăm că încinci ani de zile aproape toţi utilizatorii de telefoane mobile depe piaţă vor avea smartphone-uri.

Yoav Gazelle, preşedinte & director general, Diviziade Business pentru Europa, ECI Telecom

În România suntem prezenţi de zece ani, unde lucrăm cu companiica RCS&RDS, DCS (AKTA) sau UPC. Cu RCS şi UPC lucrăm pe maimulte pieţe europene. Credem puternic în piaţa din România, aicisunt încă multe oportunităţi de creştere, pentru că serviciile deinternet au încă o penetrare redusă. Dar şi primăriile şicompaniile de utilităţi sunt potenţiali clienţi.

Babak Fouladi, director tehnic, VodafoneRomânia

Am făcut investiţii masive în segmentul de date, pentrudezvoltarea reţelei 3G în 900 MHz şi vom continua să facem acestlucru pentru că internetul mobil este zona noastră de creştere.Vedem un avans al utilizării datelor mobile la nivel naţional, nudoar în marile oraşe, cum este Bucureştiul.

Matthias Nass, vicepreşedinte marketing, regiunea EMEA,ECI Telecom

Smart grid-urile, reţelele inteligente de electricitate, potajuta nu doar la reducerea valorii facturilor la energia electrică,ci şi, spre exemplu, la detectarea furturilor din reţea. Purtămdeja discuţii cu operatorii de utilităţi din regiune pentrufurnizarea unor soluţii smart grid.

Adrian Ciobanu, Managing Partner, ReimensGroup

Ca să ofere şi servicii de comunicaţii, operatorii de utilităţiar avea nevoie de tehnologie, infrastructură şi finanţare şi, înplus, de branduri distincte, servicii care să pornească de lanevoile clienţilor şi mai multă flexibilitate şi transparenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO