Business Hi-Tech

Autoritatea de protecţie a datelor din Irlanda amendează Instagram cu 405 mil. euro pentru încălcarea confidenţialităţii copiilor

Autoritatea de protecţie a datelor din Irlanda...

Autor: Adrian Seceleanu

07.09.2022, 00:00 45

Autoritatea irlandeză pentru protecţia datelor a amendat platforma de socializare Instagram, deţinută de gigantul american Meta, cu 405 milioane euro pentru încălcarea Regulamentului general privind protecţia datelor (GDPR), conform unui anunţ al instituţiei. Amenda, a doua cea mai mare sancţiune aplicată pe baza GDPR, este a treia pentru o companie deţinută de Meta pronunţată de autoritatea de reglementare irlandeză.

Autoritatea de reglementare irlandeză a impus amenda după ce a fost nevoită să declanşeze un mecanism de soluţionare a litigiilor pentru a rezolva contribuţia altor autorităţi europene de protecţie a datelor cu privire la sancţiune.

Sancţiunea, cea mai mare în prezent pentru o companie deţinută de Meta - după o amendă de 225 de milioane de euro pentru WhatsApp şi o amendă de 17 milioane de euro pentru Facebook - vizează încălcarea de către Instagram a confidenţialităţii copiilor, inclusiv publicarea adreselor lor de e-mail şi a numerelor de telefon ale copiilor.

Autoritatea irlandeză are cel puţin alte şase investigaţii asupra companiilor deţinute de Meta.

Gigantul american a declarat că va contesta sancţiunea şi a precizat că problemele evidenţiate au fost rezolvate. „Această anchetă s-a concentrat pe configurări vechi pe care le-am actualizat cu peste un an în urmă. De atunci, am lansat multe funcţii noi pentru a ajuta adolescenţii să-şi menţină în siguranţă şi informaţiile lor private“, a spus un purtător de cuvânt al Meta.  Amenda depăşeşte cu mult orice altă amendă aplicată până în prezent de Irlanda împotriva Meta, reflectând eforturile mai ample ale autorităţilor de reglementare de a aborda efectul potenţial dăunător pe care reţelele sociale şi internetul îl au asupra tinerilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO