Business Hi-Tech

Cât valorează reţeaua ta de prieteni? 140 de dolari. Listarea Facebook, cel mai probabil în 2012. Valoarea? Peste 100 de miliarde de dolari

Cât valorează reţeaua ta de prieteni? 140 de dolari. Listarea Facebook, cel mai probabil în 2012. Valoarea? Peste 100 de miliarde de dolari

Autor: Adrian Voicu

14.06.2011, 12:50 1348

Facebook, site-ul de socializare şi una dintre cele mai urmăritecompanii private din lume, ar putea fi listat cel mai probabil înprimul trimestru al anului 2012, valoarea companiei urmând să seridice la peste 100 de miliarde de dolari, informează CNBC citândmai multe surse apropiate companiei.

O listare la bursă, dacă ar avea loc înainte de primăvara lui2012, ar putea fi cauzată de secţiunea 1934 din legislaţia privindpieţele de capital americane, care menţionează că numărul maxim deacţionari ce pot cumpăra acţiuni în cadrul unei companii fără caaceasta să fie listată pe piaţa primară de acţiuni este de 500.

Dacă această cifră este depăşită, compania este obligată săprezinte autorităţii Securities and Exchange Commission (SEC)rapoartele financiare trimestriale, ca orice companie publică.

Facebook, care a indicat că se aşteaptă ca numărulinvestitorilor să depăşească pragul de 500 până la finele acestuian, cel mai probabil va dori să lanseze un IPO formal înainte deprezentarea raportului financiar din aprilie 2012.

Deşi compania nu a dorit să comenteze asupra informaţiilor,limitele impuse de Facebook cu privire la vânzarea de acţiuni vorface ca acţiunile deţinute de angajaţii companiei să fie foarteatrăgătoare pentru investitorii dornici de o felie din profiturilecompaniei.

În ianuarie, când Goldman Sachs şi alte companii private auinvestit 1,5 miliarde dolari în Facebook, compania era estimată la50 de miliarde de dolari.

Cu un număr de aproape 700 de milioane de utilizatori, valoareacompaniei este estimată în prezent la 85 miliarde dolari, surselecitate de CNBC indicând că până la finele anului valoarea s-arputea ridica la peste 100 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO