Business Hi-Tech

Cele mai bune inovatii IT: cipul inteligent, camera miniaturala si bisturiul virtual

02.12.2004, 00:00 699

Lui Robert Drost ii placea sa inventeze noi feluri de a monta diverse piese inca din liceu, cand a facut rost de niste bucati dintr-un avion prabusit pe care le-a asamblat pentru a intelege mai bine cum zboara aeronavele. Drost este acum cercetator la Sun Microsystems si, recent, a fost desemnat marele castigator al premiilor Wall Street Journal pentru cele mai inovatoare idei din IT.
Publicatia britanica a acordat premiile ?Technology Innovation Awards" pe anul 2004, la care au fost nominalizati inventatori in domeniul IT din toata lumea. Acestia si-au disputat un loc pe podium la 12 categorii diferite, ce cuprindeau aplicatii IT in industrii precum tehnologie medicala, software, securitate, mediul inconjurator sau transporturi.
Inginer la producatorul de echipamente IT Sun Microsystems, Robert Drost are 34 de ani si lucreaza pentru dezvoltarea generatiilor viitoare de cipuri pentru calculatoare. Insa in loc sa plece de la ipoteze dintotdeauna acceptate in aceasta industrie, Drost a preferat sa puna la indoiala chiar caracteristica de baza a fabricarii de cipuri: aceea ca ele trebuie sa fie conectate direct unul la altul prin fire, pentru a putea comunica.
Impreuna cu o echipa de ingineri de la Sun, Drost a construit un prototip bazat pe tehnologie de comunicatie wireless (fara fir), in care doua cipuri, fiecare mai ingust decat un fir de par, ?arunca" date unul catre celalalt folosind aerul drept canal de comunicare. Aceasta tehnologie, botezata ?comunicare pe baza de proximitate" este o noutate absoluta, ea nefiind inca inclusa intr-un proces de productie de serie. Insa testele efectuate pana in prezent sunt suficient de promitatoare, spun inginerii de la Sun, pentru a garanta in viitor cresterea vitezei de comunicare a calculatoarelor de 10 ori sau chiar de 100 de ori.
Medalia de argint in cadrul Premiilor Wall Street Journal a revenit companiei Given Imaging din Israel, cea care a pus la punct o camera de luat vederi minuscula, care poate fi inghitita de catre pacienti. Directorul executiv al companiei, Gavriel Meron, spune ca desi ideea unui astfel de dispozitiv a aparut in anii ?90, a durat cativa ani pana cand el a putut fi construit la un nivel de performanta ridicat.
Aparatul, botezat PillCam, este folosit in prezent de cateva mii de pacienti in operatiuni de evaluare a riscului de aparitie a cancerului sau a bolilor gastrointestinale.
Locul trei in topul publicatiei britanice a fost acordat de asemenea unei companii din Israel, InSightec Image Guided Treatment, si tot pentru o aplicatie din domeniul medical. Compania a realizat o tehnologie numita ExAblate 2000, o metoda nechirurgicala de a distruge tumorile, prin ?bombardarea" lor cu ultrasunete. Directorul executiv al companiei producatoare, Jacob Vortman, spuna ca ExAblate 2000 poate sa directioneze razele de ultrasunete cu o precizie de pana la un milimetru. Astfel, dispozitivul este capabil sa atinga numai acea parte a tesutului care este afectata de boala, evitand zonele sanatoase. Vortman a caracterizat aparatul drept ?un bisturiu virtual" si spune ca este entuziasmat de posibilitatile numeroase de utilizare a acestuia in domeniul chirurgiei.
Printre castigatorii desemnati pe categorii, o companie portugheza a castigat locul intai la sectiunea e-commerce pentru o aplicatie prin care clientii benzinariilor pot achita factura automat, prin atingerea cu degetul a unui panou atasat pompei de benzina. Aplicatia foloseste o tehnologie de analizare a amprentei.
La sectiunea multimedia, primul loc a revenit IBM, pentru dezvoltarea unui motor de cautare in fisiere audio, video, precum si in imagini. La categoria software, Witten Technologies din Statele Unite a realizat cea mai inovatoare aplicatie, cu ajutorul careia specialistii in constructii sau arheologie pot vedea ceea ce se afla la o distanta de pana la trei metri sub pamant, dupa modelul unei radiografii in care doctorul vede imagini ale oaselor si organelor interne ale pacientului. Inventia a fost testata deja in 5-6 orase, iar autorii sai spun ca utilizarea ei va contribui la scaderea costurilor si a eventualelor stricaciuni care pot aparea in timpul excavarilor urbane.
In cele din urma, la categoria securitate IT, compania americana Sana Security a castigat pentru inventarea unui produs care respinge in mod inteligent atacurile hackerilor. Mai exact, atunci cand computerul observa ca anumite programe se comporta in mod neobisnuit si ruleaza in zone de memorie in care in mod normal nu ar trebui sa ajunga, aplicatia inchide programele suspecte. Juriul a apreciat faptul ca astfel pot fi contracarati si hackeri sau virusi care nu fusesera anterior cunoscuti, insa a recomandat continuarea cercetarilor pentru ca aplicatia sa fie capabila sa reactioneze corect la o gama mai larga de atacuri.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO