Business Hi-Tech

Cine sunt românii care distribuie oficial Nokia pe piaţa locală

 Cine sunt românii care distribuie oficial Nokia pe piaţa locală

Autor: Adrian Seceleanu

13.01.2011, 23:58 1378

Companiile Accord 93 şi World Comm, singurii distribuitoriautorizaţi ai gigantului finlandez Nokia, cel mai mare producătorde telefoane mobile din lume, au avut în anul 2009 un rulaj cumulatde aproape 80 mil. euro şi sunt controlate de oameni de afacerilocali, potrivit Registrului Comerţului.

World Comm, companie înfiinţată în anul 2002, este importator şidistribuitor al mai multor branduri, pe lângă Nokia, printre carese numără Motorola, Sony Ericsson, LG şi Kingston, arată datele depe pagina web a companiei. Compania cumpără echipamentele direct dela producătorii externi şi lucrează doar cu retaileri, fiindspecializată în vânzari angro, potrivit datelor de pe pagina web.Compania este deţinută de Felician Ioan Vlădău, 42 de ani, cu 90%din acţiuni şi de Nicoleta Nicolaev, 33 de ani, cu 10% din titluri,conform înregistrărilor de la Registrul Comerţului.

World Comm a obţinut în anul 2009 un profit net de un milion deeuro, la un rulaj de 35,4 mil. euro, potrivit datelor de laMinisterul Finanţelor. Reprezentanţii companiei nu au putut ficontactaţi până la închiderea ediţiei pentru detaliisuplimentare.

Cel de-al doilea partener oficial al Nokia în România, companiaAccord 93 este distribuitor oficial pentru telefoanele Nokia,Motorola şi Sony-Ericsson şi acoperă întreg teritoriul României.Potrivit datelor de pe pagina web a companiei, Accord 93 oferă şiservicii logistice şi de asistenţă pentru dealerii GSM, dar şicursuri de vânzări. Compania lucrează cu companii ca Altex sauArsis Trading (retailer partener al Vodafone), potrivit datelor depe pagina web a companiei. Distribuitorul a înregistrat în 2009 unrulaj de 42,8 mil. euro şi un profit net de 294.000 de euro,potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Potrivit datelor dela Registrul Comerţului, acţionarul principal al - Accord 93 este oaltă companie Accord 92, care este deţinută integral de DoruConstantinescu, 69 de ani. Reprezentanţii companiei nu au putut ficontactaţi până la închiderea ediţiei.

Potrivit datelor existente pe piaţă, niciuna dintre cele douăcompanii nu lucrează direct cu Orange, Vodafone şi Cosmote - ceimai mari operatori de comunicaţii mobile de pe piaţă, care cumpărătelefoanele direct de la gigantul telecom. Compania Nokia nu oferădetalii despre parteneriatele cu distribuitorii locali şi nicidetalii logistice despre felul în care ajung telefoanele ladistribuitori, operatori sau retaileri. Nokia are o fabrică laCluj, care a ajuns la un business de 1 mld. euro în 2009, potrivitdatelor de la Finanţe.

Fabrica Nokia de la Cluj a început să asambleze şi mobile maisofisticate, precum C3, un telefon cu ecran color, cuconectitivitate Bluetooth şi WiFi, care costă circa 130 de euro.Iniţial, în februarie 2008, când s-a deschis fabrica, la Cluj seasamblau cele mai ieftine mobile din portofoliul Nokia, cu ecranalb negru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO