Business Hi-Tech

Compania de soft pentru banci Dorsum: Stagnam ca sa crestem profitabilitatea

19.05.2009, 19:23 292

Dorsum Software, filiala locala a producatorului de solutii IT bancare Dorsum Ungaria, si-a propus pastrarea cheltuielilor si a veniturilor la nivelul anului 2008, mizand pe o crestere a profitabilitatii datorata organizarii interne.

"La sfarsitul anului trecut, cifra de afaceri s-a apropiat de un milion de euro, cu o profitabilitate de 15%", a declarat pentru ZF Mirela Serban, managerul de operatiuni al Dorsum Software. "Avand in vedere ca anul 2007 este anul in care societatea a inceput sa penetreze piata de profil, anul financiar s-a incheiat cu venituri de 350.000 de euro si o profitabilitate de 5%", a adaugat ea.
Compania are in prezent peste 60 de clienti in Europa Centrala si de Est, Romania reprezentand aproximativ 10% din afacerile totale ale grupului.
Dintre clientii reprezentativi ai companiei se numara Erste, OTP, Volksbank, Intesa, KBC, Citibank sau ING.
"In Romania, BCR este unul dintre cei mai importanti clienti, dar mai lucram si cu Raiffeisen, Millennium, Credit Europe Bank", a afirmat Serban.
Infiintata in 2006, Dorsum are in prezent zece angajati specializati in expertiza financiar-bancara, dar compania lucreaza si pe proiecte de dezvoltare software cu subcontractori, cu resurse de la jucatori mari din industria software locala, cum ar fi Softwin (Florin Talpes), principalul partener al firmei, precum si cu resurse impumutate de la Dorsum Ungaria sau Bulgaria.
Dorsum este una din cele 15 companii care au participat, cu sprijin din partea statului roman, la editia din acest an a targului CeBIT. "Suntem foarte sceptici in ceea ce priveste incheierea de contracte serioase si pe termen lung la astfel de expozitii, dar consideram aceste manifestari ca fiind foarte importante pentru a asigura relatiile din care pot sa derive contracte noi si parteneriate", a afirmat Serban.
Oficialul companei spune ca efectele crizei s-au facut simtite de la sfarsitul anului trecut. "La finele anului trecut, eram pe punctul de a semna cateva contracte importante care au fost amanate." Clientii actuali sunt mai rezervati in contractarea de proiecte noi si au decis sa se concentreze pe cheltuieli strict necesare, a mai spus Serban.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO