Business Hi-Tech

Criza financiara loveste in industria IT&C

28.09.2008, 17:56 35

Microsoft, Cisco Systems si producatorii de computere ar putea inregistra anul viitor pierderi de 4,3 mld. dolari (2,94 mld. euro) pe fondul crizei financiare ce determina companiile sa isi reduca cheltuielile pentru IT, informeaza Bloomberg.
Potrivit firmei de analiza Gartner, peste 20% din din cheltuileile totale pentru tehnologie sunt generate de industria financiara. Astfel, pe fondul prabusirii marilor banci si companii americane, analistii sunt de parere ca dezvoltarea unor noi aplicatii software de asemenea va incetini.
Cheltuielile efectuate de industria financiara vor inregistra in urmatorul an o scadere de 20% ajungand la 17,6 mld. $ (12,04 mld. euro) fata de 21,9 mld. $ (14,99 mld. euro) estimati pentru anul in curs, a precizat expertul in domeniu Larry Tabb. Astfel, falimentul bancii de investitii Lehman Brothers Holdings Inc. si preluarea unor divizii ale acesteia de catre Barclays Plc., ar putea reduce cheltuielile IT efectuate de catre aceasta banca cu 1,5 mld. $ (1,02 mld. euro), a adaugat Tabb.
De asemenea, fuziunea dintre compania Merryl Lynch & Co. si Bank of America va determina reduceri ale cheltuielilor pentru IT de pana la 2 mld. dolari (1,36 mld. euro), efectuate de catre noua institutie. Analistii sunt de parere ca orice eventuale fuziuni ar putea afecta cheltuielile tehnologice efectuate de catre companii.
"O diminuare a acestor cheltuieli este absolut inevitabila, avand in vedere criza financiara", a precizat John Hennessy, presedinte al Universitatii Stanford si membru al consiliului de directori al Cisco si Google. Purtatorul de cuvant al Cisco, cel mai mare producator de echipament de retea din lume, a refuzat sa comenteze pe aceasta tema. Pana la 4% din veniturile anuale ale companiei sunt generate de industria financiara americana.
Mai mult de jumatate din marile companii si-au redus cheltuielile pentru echipamente IT in decursul acestui an pentru a face fata situatiei economice. Potrivit analistului David Wong, Sun Microsystems si IBM ar putea fi cel mai grav afectate de catre situatia economica.
El a declarat ca 30% din vanzarile IBM sunt generate de companiile de servicii financiare. "Sun Microsystems monitorizeaza cu atentie starea industriei financiare, compania fiind concentrata in primul rand pe sustinerea clientilor.", a declarat purtatorul de cuvant al companiei, Kristi Rwalinson.
In acelasi timp, producatorul software, Microsoft ar putea fi de asemenea puternic afectat de criza financiara. Potrivit firmei de analiza Gartner, Microsoft este cel mai important furnizor de aplicatii software pentru companiile financiare din SUA, 22% din vanzarile efectuate anul trecut fiind generate de catre industria financiara. Criza financiara s-a accentuat odata cu preluarea de catre guvern si vanzarea catre JP Morgan Chase & Co. a bancii de investitii Washington Mutual in decursul saptamanii trecute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO