Business Hi-Tech

Digital Cable Systems: In trei ani vom ajunge la 500.000 de clienti pe CATV si DTH

Digital Cable Systems: In trei ani vom ajunge la 500.000 de clienti pe CATV si DTH

In actionariatul Digital Cable Systems sunt peste 30 de operatori de cablu TV

06.02.2007, 18:18 186

Compania Digital Cable Systems, care furnizeaza pe piata locala serviciul de televiziune digitala prin satelit Max TV, va demara in luna martie a acestui an un proiect de consolidare si achizitie a mai multor operatori medii de cablu TV (CATV), avand drept scop formarea unui operator CATV care sa ajunga in trei ani al treilea jucator de pe piata locala.
Compania Digital Cable Systems a fost fondata in luna martie a anului 2005, compania avand 46 de actionari, din care peste 30 sunt si operatori de cablu, ce activeaza pe piata romaneasca de 5-15 ani.
"O mare parte din firmele medii de cablu TV vor fuziona si vor intra sub umbrela Digital Cable Systems, tinta noastra fiind sa devenim al treilea operator de pe piata CATV - cu un numar de aproximativ 300.000 de abonati, peste trei ani", a declarat pentru ZF Bogdan Dumitriu, programming manager la Max TV (Digital Cable Systems). "Unele companii vor disparea ca operatori si vor deveni Digital Cable Systems. Probabil ca vom face si achizitii", a explicat el.
Piata locala de cablu TV este controlata de UPC Romania si RCS&RDS, care au 1,3 respectiv 1,15 milioane de clienti - cel de-al treilea operator fiind CCC Blue Telecom, cu aproximativ 210.000 clienti.
Piata locala de cablu TV este in stagnare, astfel ca achizitia sau consolidarea jucatorilor existenti pe piata reprezinta singura posibilitate de crestere.
Richard Anderson, CEO al UPC Romania, a declarat anterior pentru ZF ca se asteapta ca piata locala de CATV sa stagneze, asa cum s-a intamplat si in 2006. El afirma ca UPC nu mai are in plan pentru acest an achizitii ale unor companii de cablu de 3-5.000 de abonati, dupa ce a achizitionat in 2006 doua companii, Minisat Targoviste si Vector, care aveau un numar cumulat de aproape 40.000 de abonati.
Max TV a incheiat anul trecut cu un numar de aproximativ 60.000 de abonati pentru serviciul de televiziune digitala prin satelit (DTH - Direct to Home), concurand astfel pentru locul doi de pe piata locala DTH cu serviciul Dolce de la Romtelecom. Liderul de piata este RCS&RDS, care are circa 500.000 de abonati DTH in Romania si alti aproximativ 400.000 de abonati DTH in alte cinci tari din regiune.
"Am incheiat anul cu peste 60.000 de clienti, iar tinta pentru sfarsitul acestui an este sa ne dublam numarul de abonati, la 120.000. Per total, ne propunem ca in trei ani sa ajungem la 500.000 de clienti pe serviciile de televiziune prin satelit si cablu TV", a spus Bogdan Dumitriu.
Oficialul Max TV considera ca, desi aglomerata, piata DTH va atrage si alti jucatori, printre care operatorii de telefonie mobila. "Ne asteptam si la un proces de retentie al abonatilor la serviciile de telefonie mobila prin servicii de televizune prin satelit. Nu stim cine va avea curajul sa faca primul acest pas", a spus Dumitriu. Richard Moat, CEO al Orange Romania, a declarat in cadrul unui interviu acordat ZF ca operatorul nu ia in calcul o asemenea posibilitate. Telemobil (Zapp) a anuntat in schimb ca va lansa in ultima parte a acestui an propriul serviciu DTH.
Pe de alta parte, Dumitriu afirma ca este posibil ca si televiziunea publica sa intre pe piata DTH. "Stiu ca la un moment dat TVR avea un asemenea proiect, de a lansa canale tematice. Ei utilizeaza deja tehnologia DTH si pot face acest lucru", a spus el.
In 2005, Digital Cable Systems a facut un profit net de 223.000 dolari (180.000 euro), la o cifra de afaceri de 2,1 mil. dolari (1,68 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO