Business Hi-Tech

Efectul alianţei Orange - Telekom: clienţii “nemţilor” au o viteză dublă la net mobil în regim “outdoor” de când au acces la reţeaua 4G a “francezilor”

Dorin Odiaţiu (stânga), director public affairs, partnerships şi wholesale în cadrul Orange România dă mâna cu Miroslav Majoros, CEO al Telekom România, la evenimentul Ziua comunicaţiilor, pe 18 mai 2016.

Dorin Odiaţiu (stânga), director public affairs, partnerships şi wholesale în cadrul Orange România dă mâna cu Miroslav Majoros, CEO al Telekom România, la evenimentul Ziua comunicaţiilor, pe 18 mai 2016.

Autor: Adrian Seceleanu

09.08.2016, 17:10 999

Viteza medie de descărcare a datelor pentru serviciile de internet mobil livrate de Telekom România s-a dublat în al doilea trimestru din acest an la 31 Mbps de la 15 Mbps în trim. 1, îmbunătăţirea bruscă a performanţelor reţelei T fiind un rezultat al intrării în vigoare a alianţei strategice semnate la finele anului trecut între subsidiarele locale ale giganţilor Orange (Franţa) şi Deutsche Telekom (Germania), prin care cele două companii îşi oferă reciproc acces la reţeaua mobilă 4G, respectiv cea fixă de fibră optică.

Îmbunătăţirea vitezei este resimţită însă de clienţii Telekom doar atunci când ies din case sau din clădirile de birouri întrucât acordul semnat între cele două firme prevede, potrivit informaţiilor ZF, că accesul la reţeaua 4G a Orange este disponibil pentru utilizatorii T doar în regim outdoor.

Informaţia ZF este susţinută şi de datele publicate de ANCOM pe baza testelor de viteză realizate de utilizatori pe platforma netograf: în al doilea trimestru viteza medie de descărcare a datelor în regim outdoor pentru clienţii cu abonament ai Telekom a crescut la 31,25 Mbps de la 14,74 în trimestrul anterior (deci cu 112%). În acelaşi timp, în interiorul clădirilor (în regim indoor) viteza medie de descărcare a datelor înregistrată de clienţii Telekom a fost de 17,26 Mbps, faţă de 14,45 Mbps în trimestrul anterior - o creştere de 16%.

Dacă nu ar fi semnat acordul cu Orange, reţeaua Telekom ar fi căzut cel mai probabil în al doilea trimestru din acest an sub RCS&RDS, care a investit puternic în ultima perioadă în expasniuna infrastructurii mobile.

 

Acordul dintre Orange şi Telekom România a intrat în vigoare pe 20 mai 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO