Business Hi-Tech

Eşecul vânzării T-Mobile SUA pune presiune pe Deutsche Telekom: se gândesc să vândă în Anglia

Eşecul vânzării T-Mobile SUA pune presiune pe Deutsche Telekom: se gândesc să vândă în Anglia

Autor: Adrian Seceleanu

17.02.2012, 00:03 963

Grupul german Deutsche Telekom, unul dintre cei mai mari operatori telecom din Europa, îşi evaluează opţiunile de a face un exit de pe piaţa din Marea Britanie, în contextul în care compania are nevoie de cash după ce tranzacţia de vânzare a diviziei T Mobile din SUA a căzut pe fondul opoziţiei exprimate de autoritatea de reglementare, scrie Bloomberg.

Compania germană este în primele etape de evaluare a deciziei privind o eventuală vânzare a participaţiei de 50% pe care o deţine la Everything Everywhere, operator de telefonie format prin fuziunea operaţiunilor deţinute de Deutsche Telekom şi France Telecom în Marea Britanie. Bloomberg citează surse anonime, apropiate discuţiilor, şi adaugă că un exit nu poate avea loc înainte ca Deutsche Telekom să angajeze bănci de investiţii care să ges­tioneze procesul, lucru care nu s-a întâmplat deocamdată. Angajarea unei bănci de investiţii nu va avea loc decât, eventual, la finalul anului pentru că momentan grupul e concentrat pe îmbunătăţirea eficienţei operaţionale, potrivit surselor menţionate.

Variantele aflate pe masa Deutsche Telekom sunt vânzarea participaţiei către France Telecom sau vânzarea întregului pachet de acţiuni - de către ambii acţionari - către un terţ. O variantă ar fi şi o ofertă pe bursă pentru o parte dintre acţiuni.

Oficialii Deutsche Telekom au refuzat să comenteze informaţiile, afirmând că grupul are un "angajament pe termen lung" pentru piaţa din Marea Britanie. France Telecom nu a făcut niciun comentariu despre subiect.

Deutsche Telekom agrease să vândă T Mobile SUA către AT&T într-o tranzacţie de 39 mld. dolari. Grupul german intenţiona să folosească banii pentru a-şi reduce datoriile cu 13 mld. euro şi pentru a achiziţiona acţiuni proprii în valoare de 5 mld. euro. Compania avea nevoie de bani şi pentru investiţii în infrastructură, atât în Germania, cât şi pe alte pieţe europene.

De ce are acum nevoie urgentă de cash Deutsche Telekom? Principala problemă este cea a reţelei de telefonie mobilă din Statele Unite, în care - odată ce nu a putut fi vândută - compania trebuie să investească pentru a mări viteza serviciilor de date, pentru a ţine pasul cu competiţia, spune Jochen Reichert, analist la Warburg Research în Hamburg. "Ar mai putea apărea şi întrebarea cum poate obţine Deutsche Telekom şi mai mult cash", a adăugat Reichert.

În acest context, întrebarea care se pune este în ce măsură "replici" ale "cutremurului" reprezentat de eşecul vânzării T-Mobile SUA se vor resimţi şi pe pieţe precum România, unde Deutsche Telekom e prezent indirect prin intermediul grupului elen OTE, respectiv al companiilor Romtelecom, Cosmote şi Germanos. Cum ar putea fi detectate aceste "replici"? Un semn ar fi o reducere a investiţiilor făcute pe piaţa locală. Dintre toate companiile OTE în România, grupul publică date privind investiţiile doar pentru Romtelecom, iar datele pe 2011 arată deja o reducere semnificativă. În primele nouă luni din 2011 investiţiile Romtelecom au fost de 68 mil. euro, faţă de 101,6 mil. euro în primele nouă luni din 2010 şi 124,4 mil. euro în primele nouă luni din 2009.

De altfel, încă din luna octombrie 2011, când afacerea AT&T-DT nu căzuse, Bloomerg scria că grupul german va cere grupului elen OTE să taie şi mai puternic cheltuielile, în condiţiile în care în Grecia economia va intra în al patrulea an de recesiune, iar consumatorii sunt foarte atenţi la costuri.

Care sunt planurile grupului Deutsche Telekom în acest context pentru România? Un răspuns ar trebui să apară curând de la Claudia Nemat, un fost consultant al companiei McKinsey, care răspunde de anul trecut de operaţiunile din această regiune, inclusiv România.

Grupul elen OTE are datorii de 3,3 mld. euro, care sunt scadente în 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO