Business Hi-Tech

Exclusiv online: Ce studii trebuie sa ai ca sa prinzi un job in IT

19.03.2010, 00:00 11221

Pentru a obtine un job in domeniul IT nu este nevoie neaparat satermini Universitatea Politehnica, sustin specialistii in HR.Domeniul este unul dintre cele mai cautate, unul dintre motivefiind salariile mari si dinamismul sau chiar si pe timp decriza.

"Ne intereseaza foarte mult experienta practica a celui carevrea un job in acest domeniu. Nu ne trebuie oameni care stiuteorie, ci oameni care aduc rezultate", a declarat pentru ZF GretaChetreanu, director de HR la IIRUC Service.

In prezent salariul lunar mediu brut al unui software developercare lucreaza intr-o companie de IT din vestul tarii este de 3.347lei , potrivit unui studiu salarial realizat de compania derecrutare si consultanta in resurse umane AIMS Human CapitalTimisoara. In Bucuresti, specialistii in IT castiga si cu 40 - 50%mai mult decat in provincie. Anul trecut in industria softwarelocala lucrau aproximativ 60.000 de oameni.

"Cei care doresc un job in domeniul IT trebuie sa aiba neaparatun curs de calculatoare si altele de programare", a declarat pentruZF Eliza Nechifor, marketing & communication coordinator lafirma de recrutare Manpower.

Cei care nu au studii superioare de specialitate pentru un jobin IT, pot apela la cursurile de specializare organizate dediferite centre si institutii. Spre exemplu, un curs organizat deCisco, cel mai mare furnizor de echipamente pentru retele lanivel mondial, are preturi care variaza intre 300 si 900 de lei infunctie de programul ales (Java, PHP sau Linux). Varsta minimapentru cei care se pot inscrie la curs este de 16 ani.

De asemenea, Avantaj Consulting, ofera cursuri acreditatein domeniul IT (grafica, web design, PHP si Linux) la preturi de la440 la 890 de lei.

Cursurile de specializare pot dura intre doua si trei luni, insaaceasta perioada nu este suficienta pentru a deveni cu adevaratspecialist.

Potrivit Alegrei Grigorescu, tanara de 28 de ani, care a urmatcursuri de HTLM si Flash pentru a face web design, sustine ca operioada de trei luni nu este suficienta. "Eu am facut doua cursuria cate doua luni fiecare, dar nu a fost de ajuns ca sa invat sacreez site-uri la un nivel avansat. Pentru a deveni specialist estenevoie de macar un an", a declarat pentru ZF tanara.

Specialistii in HR sustin ca la angajare conteaza studiilesuperioare ale candidatilor, dar e importanta si experientaacestora. Exista un test pentru fiecare pozitie si interviuri, iarportofoliile sunt foarte importante la angajare.

Exista insa si alte opinii. "Studiile superioare de specialitatesunt foarte importante la angajarea pe un post in domeniu IT.Politehnica este de baza, dar conteaza si experienta practica", adeclarat pentru ZF Cosmin Ciobanu, director de HR la UTI Group. "Indomeniul IT exista o serie larga de joburi, de la programator laweb designer si este vorba despre meserii specializate care seinvata in foarte multi ani de studiu", a dauagat Ciobanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO