Business Hi-Tech

Expertul în e-guvernare Andrei Nicoară despre HG-ul care mută ADR de la premier la ministrul Burduja: Documentul nu a fost pus în consultare publică, arată o opţiune a ministerului digitalizării de “zbor pe sub radar”

Andrei Nicoară

Andrei Nicoară

Autor: Adrian Seceleanu

04.01.2023, 16:54 412

Hotărârea de Guvern prin care se schimbă ierarhia digitalizării în România, de trecere a Autorităţii pentru Digitalizarea României din subordinea premierului în cea a a ministrului Burduja, nu a apărut niciodată în public şi nu a fost în consultare publică, decizie ce arată o opţiune a Ministerului Digitalizării de a acţiona “sub radar”, scrie Andrei Nicoară, expert în e-guvernare.

“HG-ul adoptat în 28 Dec pentru modificarea funcţionării ADR nu a fost pus în consultare publică nici pe site-ul acesteia, nici al SGG, nici al MCID. Apare pentru prima dată public în 27 Dec, pe lista actelor care vor intra a doua zi in şedinţa de guvern. Opţiunea zborului pe sub radar se confirmă şi prin publicarea pe site-ul MCID a unui alt text de HG important, în 20 Dec 2022, care reconstruieşte activitatea CTE dar care nu a fost obiectul niciunei promovări în public”, a scris Nicoară pe reţeaua socială de business LinkedIn. “Până atunci mă aventurez cu o profeţie: dacă anul 2022 a fost anul vorbelor şi politicilor publice, anul 2023 va fi anul cheltuirii banilor şi forţării normelor legale. Noi reguli, noi obiective, noi echipe”, a adăugat el.

ZF a scris în ediţia online că Guvernul a decis în data de 28 decembrie 2022 să transfere Autoritatea pentru Digitalizarea României din subordinea premierului în cea a Ministerului Digitalizării, condus de Sebastian Burduja, hotărârea fiind publicată în Monitorul Oficial din data de 3 ianuarie 2023.

Documentul prevede că „ Autoritatea pentru Digitalizarea României, denumită în continuare ADR, se organizează şi funcţionează ca structură cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, având rolul de a realiza strategiile şi politicile publice în domeniul transformării digitale şi societăţii informaţionale şi de a coordona implementarea acestora, precum şi rolul de a asigura monitorizarea şi controlul asupra respectării reglementărilor interne şi internaţionale în domeniul transformării digitale şi societăţii informaţionale”, conform documentului.

Anterior, instituţia funcţiona în subordinea premierului. “Articolul 1 (1) Autoritatea pentru Digitalizarea României, denumită în continuare ADR, se organizează şi funcţionează ca structură cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, având rolul de a realiza şi coordona implementarea strategiilor şi a politicilor publice în domeniul transformării digitale şi societăţii informaţionale”, conform hotărârii 89 din 28 ianuarie 2020.

Odată cu trecerea în subordinea ministrului Sebastian Burduja, ADR este obligată prin noul HG act normativ să colaboreze şi cu SRI. Anterior, hotărârea nu menţiona şi SRI. “Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins: - În scopul interconectării autorităţilor publice ale statului prin utilizarea infrastructurii de comunicaţii electronice, precum şi pentru operaţionalizarea cloudului guvernamental, ADR colaborează cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciul Român de Informaţii.”


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO