Business Hi-Tech

Firma de servicii a Omnilogic: Cresterea economiei ar fi trebuit sa vina din fondurile europene

Firma de servicii a Omnilogic: Cresterea economiei ar fi trebuit sa vina din fondurile europene
23.04.2010, 00:00 185

Furnizorul local de soft si servicii Software Development &Consulting (SDC), companie controlata de distribuitorul IT&COmnilogic, a raportat o crestere a cifrei de afaceri de 80% in leianul trecut, la 51 milioane de lei (12 mil. euro), fata de 28,4milioane de lei (7,7 mil. euro) in 2008. In euro, cresterea de laan la an a fost de peste 50%.

Mihai Popescu, directorul general al companiei, spune, intruninterviu pentru ZF, ca rezultatul este in buna parte atribuibilstrategiei definite in 2006, cand pachetul majoritar de actiuni alSDC a fost preluat de compania Omnilogic. "Am stabilit un plan deactiune, de investitii si de dezvoltare, al carui obiectiv viza caintr-un orizont de 3-4 ani sa atingem o cifra de afaceri de 20 demilioane de euro si intr-un interval de 5-8 ani sa ajungem la cifra50 de milioane de euro."

El a adaugat ca una dintre directiile stabilite a fostschimbarea culturii organizationale a compa niei, de la o casa desoft ware la un integrator de sisteme, iar a doua a fost adaugareaunor noi linii de business in portofoliu, respectiv parteneriatelecu Oracle, VMware sau Redhat.

Unul dintre elementele care au dus la cresterea de 80% acifrei de afaceri a companie este, potrivit lui Mihai Popescu,promovarea de servicii in sistem de "software as a service" (softca serviciu). Prin acest tip de solutie, un client nu mai cumparacalculatoare, servere, licente software si nici nu mai trebuie saangajeze oameni de specialitate ci plateste pentru utilizareaacestor resurse, care sunt achizitionate de furnizor, in acest cazSDC.

"Clientii nu trebuie sa investeasca in proiecte costisitoarenecesare derularii optime a businessului lor, ci pot beneficia deorice sistem doresc fara cheltuieli de capital, ci pur si simpluplatind o taxa lunara pentru tot sistemul, in functie de cat ilutilizeaza. Aceasta taxa poate varia lunar in functie de resurselede care au nevoie clientii", spune Mihai Popescu.

Primii clienti pentru SDC ai acestui tip se serviciu au aparutin 2008, iar in 2009 acest tip de mesaj a fost foarte bine primitde companii, potrivit lui Popescu.

"Acest serviciu a fost pentru noi una dintre cheile performanteiin 2009 si speram sa fie un vector important si in 2010, care nu vafi un an mai usor", a mai spus el, adaugand ca se asteapta caeconomia sasi revina doar anul viitor. "Toata lumea estimeaza ca ina doua jumatate a anului economia romaneasca va incepe sa creasca.Noi suntem mai precauti si credem ca vom vedea semne de revenire intrimestrele unu sau doi din 2011", a spus el.

60% din veniturile companiei din 2009 au venit dinsectorul privat

SDC lucreaza cu primii 4 mari operatori telecom din Romania, cupatru banci din primele sase si 4 din primele 6 companii deutilitati, acestia fiind clienti din zona privata ai companiei,potrivit lui Popescu. In sectorul public, SDC lucreaza cuMinisterul Finantelor din 1997, cu ANAF si cu institutii dinsectorul financiar si cola boreaza cu Ministerul de Interne,Ministerul Comu ni catiilor, al Agriculturii sau al Muncii.Potrivit datelor oferite de companie, anul trecut 60% din venituriau venit din domeniul privat si 40% din domeniul public.

Compania intentioneaza sa angajeze in acest an intre 10 si 20 deoameni. "Facem angajari in 2010, tocmai pentru ca intentionam sa neextindem acivitatea. Nu avem cum sa crestem cu 50% in 2010 fara saexindem si numarul de angajati. Ne propunem sa angajam intre 10 si20 de oameni, proces care a inceput deja", a declararatPopescu.

In prezent SDC are 70 de angajati, dintre care 10 lucreaza inmanagement, vanzari, financiar si marketing, iar restul sunt indirectiile tehnice si de project management.

In ceea ce priveste extinderea in strainatate, directorulgeneral al Software Development & Consulting (SDC) a declaratca a facut oferte in tari precum Ucraina, Moldova sau in tari maiindepartate precum Algeria, la o institutie guvernamentala. "Neuitam cu mult interes la tarile din jurul nostru, care au potentialsi un nivel de dezvoltare oarecum egal cu Romania, precum Slovenia,Croatia, Serbia. Avem parteneri complementari cu noi in aceste tarisi am inceput sa construim o retea de astfel de parteneriate", aspus Popescu.

Vectorul cresterii economice trebuie sa fie fondurileeuropene

Mihai Popescu sustine ca principalul motor al reveniriieconomice trebuie sa fie fondurile structurale. "In toatesectoarele economice neam asteptat ca investitiile care se fac cubani europeni sa impinga economia si sa aduca intre 1,5 si 3% inplus la PIB. Ceea ce vedem insa este ca aceste proiecte se lanseazafoarte greu, sunt intarziate, contestate, iar lucrurile merg destulde greoi. Astfel, chiar daca exista potential ca la finalul lui2010 economia sa isi revina, din cauza acestor probleme se vaintarzia", a declarat Popescu.

El a argumentat ca una dintre cauzele intarzierii proiectelorprin fonduri structurale o reprezinta industria de IT insasi, avandin vedere ca in momentul in care un proiect se lanseaza, acestaeste mereu contestat sau refacut.

De asemenea, sustine Popescu, a existat o perioada pana lajumatatea anului trecut in care institutiile nu au avut experientapentru asa ceva, dar si beneficiarii au fost lipsiti de experientadeoarece depuneau o serie de proiecte care nu au avut substantanecesara pentru obtinerea finantarii UE.

60-70% din proiectele mari ale SDC de-a lungul timpului au fostdin surse PHARE si ale Bancii Mondiale. Compania desfasoara inprezent doua proiecte de acest gen si participa la diferitelicitatii si concursuri pentru inca patru proiecte, potrivit luiPopescu. Unul dintre proiectele pe bani europeni desfasurate inprezent de SDC este implementarea unui sistem de elearning laUniversitatea din Sibiu.

Mihai Popescu, director general al SDC: In toate sectoareleeconomice neam asteptat ca investitiile care se fac cu banieuropeni sa impinga economia si sa aduca intre 1,5 si 3% in plus laPIB. Ceea ce vedem insa este ca aceste proiecte se lanseaza foartegreu, sunt intarziate, contestate, iar lucrurile merg destul degreoi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO