Business Hi-Tech

Fondatorul companiei Kaspersky spune ca infractiunile online sunt profitabile, usor de comis si fara riscuri mari

Fondatorul companiei Kaspersky spune ca infractiunile online sunt profitabile, usor de comis si fara riscuri mari

Eugene Kaspersky si Radu Georgescu au declarat in cadrul seminarului "WWW: World Wild West?", organizat de ZF impreuna cu Kaspersky Labs, ca un soft de securitate actualizat "la zi" si atentia la paginile web vizitate sunt cele mai importante masuri de protectie impotriva infractionalitatii online

22.09.2009, 18:07 70

Internetul este o "tara fara frontiere" in care politiilenationale nu pot face fata retelelor criminale tocmai pentru carecreeaza artificial granitele fizice, fapt care duce la blocareasau intarzierea anchetelor transfrontaliere, spune EugeneKaspersky, unul din cei mai importanti experti internationali intehnologii de securitate si fondatorul celui de-al patruleaproducator mondial de soft antivirus din lume.

"Internetul este o tara fara frontiere, dar problema este capolitiile nationale deconecteaza reteaua la granitele traditionalesi ingreuneaza prinderea criminalilor. Daca o retea de infractorilanseaza un atac in Europa de pe un server din Brazilia, rutat prinalte servere din Panama, sa spunem, iti poti lua adio de lainvestigatie", a declarat fondatorul companiei ruse de soft desecuritate in cadrul seminarului "WWW: World Wild West?",organizat de ZF impreuna cu Kaspersky Labs.

"Atacurile pot fi facute foarte usor - e simplu, nu existacontact fizic cu victimele atacurilor, totul se petrece din spateleunei tastaturi si a unui monitor care pot fi la mii de kilometridepartare. In plus, este o activitate cu risc destul de scazut, datfiind ca faptul ca victimele, in special firmele, nu preainformeaza autoritatile, iar depistarea hackerilor este oactivitate destul de greoaie."

Pasaport pentru internet

Managerul Kaspersky crede ca o solutie ar fi introducerea unuisistem de autentificare la intrarea pe internet a utilizatorilor."Poate un Pasaport Online, prin care fiecare utilizator sa seinregistreze si sa tasteze un cod pin. Ar trebui sa existe unsistem de stocare temporara de date cu activitatea utilizatorilor,ca sa se poata investiga. Nu vorbesc insa de invadareaintimitatii... nu se va uita nimeni ce mailuri scrieti, ci doarcine sunteti si de unde va conectati la internet. Si ne mai trebuieo autoritate specializata in internet, o politie ainternetului."

De ce este nevoie de un asemenea sistem? Kaspersky sustine caoamenii vor prefera intotdeauna aplicatiile sau sistemele deoperare mai prietenoase si mai flexibile, care nu sunt insa deobicei si cele mai sigure din lume.

Windows a castigat pentru ca a fost prietenos, nu pentruca e sigur

"Din pacate sistemele de operare foarte sigure nu prea prind lamarele public si pierd teren in fata celor flexibile si prietenoasecu utilizatorii. Intre un telefon, sa spunem, cu un sistem deoperare 100% sigur si un telefon cu un sistem de operare prietenos,pe care pot rula foarte multe aplicatii neverificate si potentialpericuloase, cea mai mare parte a consumatorilor ar alege telefonulcu un soft mai flexibil. Un exemplu este Microsoft, care a castigatlupta de pe piata de sisteme de operare nu vanzand cel mai sigurprodus, ci cel mai prietenos si in jurul caruia s-a format ocomunitate puternica", si-a explicat teoria Eugene Kaspersky. "Dacane uitam la ce se intampla acum pe piata vedem ca Google are oatitudine foarte prietenoasa fata de dezvoltatori pentru sistemulsau de operare, Android, in timp ce Apple si Blackberry suntstricti si au reguli stricte in ce priveste aplicatiile care pot fiinstalate. Daca ultimele doua companii nu schimba nimic, atunci eucred ca in cinci ani vom gasi Apple si Blackberry pe listacompaniilor care au esuat pentru ca au fost foarte putinprietenoase cu clientii, cum este spre exemplu Novell."

Investitii de 50 mil. dolari in cercetare

Ce se poate face insa in prezent pentru ca utilizatorii -persoane fizice si companii - sa foloseasca in sigurantainternetul?

"Nu exista niciun soft de securitate care garanteaza protectie100% in fata atacurilor informatice. Folosirea unor solutii desecuritate este foarte importanta si tocmai din acest motiv rataatacurilor informatice este doar la nivelul pe care il vedem acumsi nu cu mult mai mare", spune Kaspersky. "Un PC este sigur 100%doar daca este deconectat de la retea", a punctat si RaduGeorgescu, proprietarul grupului de firme Gecad. "Totusi, nu credca utilizatorii vor prefera un sistem de operare 100% sigur, dar 0%flexibil", a adaugat el.

Ambiivorbitori spun insa ca achizitionarea unui soft de securitate ITeste esentiala pentru protejarea integritatii datelor si retelelorde acasa sau din cadrul unor companii. "Plus inteligenta", adaugaKaspersky. "Cel mai bun soft de securitate din lume nu poateproteja un utilizator care intra doar pe site-uri suspecte si careda clickuri pe toate linkurile de acolo."

El crede ca lupta dintre cei mai mari producatori globali desolutii antivirus se va da in special pe tehnologii in perioadaurmatoare.

"Se tot spune ca solutiile de securitate vor deveni ocomoditate, singura diferentiere intre branduri fiind pretul simodelul de distributie, insa tehnologia este cel mai importantaspect. Anul acesta, investitia totala in cercetare si dezvoltareeste de aproximativ 50 de milioane de dolari", apreciaza EugenKaspersky, principalele zone de interes fiind solutiile dedicatemediului de afaceri si cele dedicate echipamentelor mobile.

Compania rusa are aproximativ 1.500 de angajati in intreaga lumesi este numarul patru in lume si trei in Europa dupa vanzarile desoft antivirus, conform datelor prezentate de companie. Cel maimare jucator global de pe aceasta piata este compania americanaSymantec.

In Romania, Kaspersky mizeaza pe o cota de 20-25% dintr-o piatade soft de securitate IT evaluata la 10 mil. euro in acest an.

Riscurile de securitate sunt mari pe Facebook, Hi5. Uniioameni "locuiesc" in retelele sociale

Retelele sociale au marit numarul de probleme pe care trebuie sale rezolve furnizorii de solutii de securitate IT, pentru calegaturile propagate in medii ca Facebook sau Hi5 pot atinge unnumar mare de utilizatori, care de regula au incredere mai mare ininformatiile gasite in aceste spatii online, spune Eugene Kaspersky(foto).

"Problema este ca foarte multi utilizatori ai retelelor socialesunt creduli si dau click pe profilul fiecarui utilizator si pefiecare legatura care apare acolo si asa devin mai usor 'infectati'cu virusi." Managerul Kaspersky admite insa ca este "fascinat" deacest subiect si sustine ca "retelele sociale sunt prezentulindustriei de marketing si publicitate. Machetele publicitareclasice apartin secolului trecut". Reteaua sociala Facebook a atinsrecent un numar de 350 de milioane de utilizatori, iar altereteleconcurente au si ele milioane de utilizatori. "Este un stil deviata", spune seful Kaspersky.

"Multi oameni nu doar ca petrec foarte mult timp pe asemenearetele, ci pur si simplu locuiesc acolo. Cum se poate vedea acestlucru? Priviti in jurul dumneavoastra pe un aeroport cand se facecontrolul de securitate inainte de intrarea in avion: aproape toatalumea scoate acum din geanta un laptop. Inainte acesta era cazuldoar pentru oamenii de afaceri, acum toata lumea vrea sa fieconectata, sa fie online."

Georgescu si Kaspersky: O listare la bursa nu e oportunaacum

Intrebati daca au in plan sa-si listeze companiile la bursa ceidoi antreprenori au raspuns afirmativ, insa au precizat ca acestpas va fi facut doar cand mediul economic va fi favorabil. "Acum nueste momentul, suntem profitabili, avem o crestere sanatoasa aafacerilor, chiar daca ritmul a scazut de la 80-90% in aniitrecuti, a ramas mult peste 10%", a spus Kaspersky.

La randul sau, Radu Georgescu (foto) - presedintele grupului defirme IT GECAD - a adaugat ca, in prezent, nu este momentul luariiin calcul a cotarii unei companii pe piata de capital.

"Acum nu e momentul, cand lucrurile se vor intoarce la normal,vom lua in calcul aceasta listare. Peste doi ani sigur se vaintampla ceva", a incheiat Georgescu. "Acum nu e momentul sa vindemieftin, ci sa cumperi ieftin", a completat Kaspersky.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO