Business Hi-Tech

Gameri din toate zarile la E3

12.05.2004, 00:00 13

Industria jocurilor video se pregateste de asalt. Asupra gamerilor, asupra ziaristilor si, de ce nu, asupra concurentei. Toate in cadrul celui mai mare eveniment de acest tip din lume: E3 (Electronic Entertainment Expo) care se va desfasura la Los Angeles pana pe 14 mai.
E3 deschide portile pentru cel putin 60.000 de vizitatori, asteptati sa descinda in expozitie pe parcursul celor cateva zile in care aceasta va avea loc.
Evenimentul este o combinatie intre lansari spectaculoase de echipamente care mai de care mai atractive pentru gameri dar si de jocuri aliniate la startul catre rafturile magazinelor.
Specialistii in industria jocurilor video, care la drept vorbind, produce anual peste 20 de miliarde de dolari, spun ca nici nu se putea ca organizatorii E3 sa aleaga un moment mai propice pentru desfasurarea expozitiei dat fiind faptul ca mai toti marii jucatori se pregatesc sa scoata pe piata noi console in viitorul apropiat.



Uite consola, nu e
Microsoft, Sony si Nintendo, primii trei jucatori in segmentul hardware al jocurilor video, nu neaparat in aceasta ordine, lucreaza de zor la o noua generatie de console, urmase ale Xbox, PlayStation 2 (PS2) si GameCube.
In aceste conditii, E3 este momentul oportun in care cei trei actori ar putea sa-si arate muschii. De fapt, mai toata lumea se asteapta la un razboi al declaratiilor dat fiind faptul ca nici una dintre cele trei firme nu a anuntat ca va lansa pe piata in acest an noile console. Atat Xbox cat si PS2 sau GameCube mai au inca de luptat unele cu celelalte. Cel putin un an, un an si jumatate de acum incolo, spun specialistii. "Se credea ca Xbox 2 va fi prezentata la Game Developers' Conference luna trecuta dar nu a fost asa. Sunt zvonuri care spun ca va fi prezenta la E3 dar nici de acest lucru nu sunt sigura", afirma Margaret Robertson, editor la revista Edge, citata de BBC.
Pentru dezvoltatorii de jocuri, momentul dinainte de aparitia pe piata a unor noi console nu este deloc favorabil. "In mod traditional, in astfel de perioade, vanzarile scad", spune Robertson.



Surprize pe portabile
Cele mai importante noutati pot veni insa dintr-un alt domeniu: al jocurilor pentru dispozitivele mobile. Atat Sony cat si Nintendo sunt pregatite sa prezinte la E3 noi console portabile. "Vor fi facute anunturi foarte importante din partea celor doi jucatori pe piata jocurilor video. Sony este asteptata sa prezinte noua consola PSP iar Nintendo modelul DS", adauga Margaret Robertson.
PSP va putea fi folosita si pe post de player pentru fisiere audio si video iar Sony se asteapta ca aceasta sa devina in scurt timp "walkman-ul secolului 21".
Microsoft este asteptata sa anunte la randul sau incheierea unui acord cu Electronic Arts, cel mai mare editor de jocuri video din lume, care ar putea in scurt timp sa impulsioneze vanzarile de Xbox.
La capitolul jocuri, sunt asteptate sa-si faca debutul la E3 trei dintre cele mai ravnite titluri: Doom III, Halo 2 si Half-Life 2.



HP special pentru jocuri
Hewlett-Packard, cel de-al doilea producator mondial de calculatoare, vede si el oportunitati tot mai mari in acest domeniu. Compania va pune la dispozitia gamerilor, incepand cu luna iunie sau iulie, un site unde acestia isi vor putea configura propriul PC destinat jocurilor putand apoi sa il si comande de pe aceeasi pagina web.
Sistemele vor fi denumite Compaq X Gaming iar pretul lor ar putea depasi chiar si 3.000 de dolari.
iuliana.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO