Business Hi-Tech

Germanos: Piata de telefoane mobile este de 5 milioane de unitati, mai mare decat in studiul GfK

Germanos: Piata de telefoane mobile este de 5 milioane de unitati, mai mare decat in studiul GfK
22.02.2009, 19:06 228

Vanzarile de telefoane mobile din Romania au crescut anul trecut cu 10%, pana la aproape cinci milioane de unitati, iar pretul mediu al unui terminal a ajuns la 110 euro, estimeaza reprezentantii Germanos, cel mai mare retailer GSM de pe piata locala.

"Estimam ca in 2008 piata totala a telefoanelor mobile a inregistrat un volum de 4,6 - 5 milioane de unitati vandute", afirma Adelina Pasat, marketing manager al Germanos Telecom Romania. Ea estimeaza ca vanzarile de mobile vor fi afectate de criza mai pu-tin decat alte industrii in 2009.
"Fara indoiala si industria telecom va fi afectata in perioada urmatoare de recesiune, insa intr-o masura mai mica decat celelalte domenii, pentru ca telelefonul a devenit de mult o necesitate. De asemenea, piata locala de telefoane mobile si accesorii va fi mai putin influentata de trendurile internationale de pe acest segment."
Datele Germanos privind vanzarile de telefoane mobile din 2008 contrazic concluziile unui studiu publicat recent de compania de analiza GfK Romania. Studiul GfK estima piata locala de mobile de anul trecut la 362 mil. euro, in scadere cu 4,5%, in timp ce datele Germanos arata ca valoarea pietei de telefoane mobile a fost intre 500 si 550 de milioane de euro.
De unde apare aceasta diferenta? "Raportul la care faceti referire are ca surse doar o parte din retailerii telecom, ceea ce poate rezulta in oferirea unor cifre usor diferite fata de vanzarile pe ansamblul intregii piete", isi explica reprezentatul Germanos diferenta, precizand ca pe piata circula si o a treia valoare: "Potrivit Institutului National de Statistica, anul trecut au fost importate telefoane mobile in valoare de 615 milioane de euro".
In 2007, valoarea importurilor de telefoane mobile a fost de 435 mil. euro, conform datelor de la Institutul National de Statistica.
Pe langa cele trei valori mentionate, estimari ale vanzarilor de telefoane mobile din Romania au mai fost realizate de Observatorul European pentru Tehnologia Informatiei (EITO), o organizatie non-profit sustinuta de Comisia Europeana si companii IT&C. Datele EITO aratau pentru 2006, cand in Romania existau 18,6 milioane de utilizatori de telefonie mobila, o valoare a pietei de 365 mil. euro.
Pe masura ce piata locala s-a dezvoltat, iar numarul de utilizatori de telefonie mo-bila (cartele sim active) a ajuns la 24,2 milioane la finele lui 2007 si peste 27 de milioane la finele anului trecut, operatorii de telefonie mobila au inceput sa joace un rol tot mai important de piata de telefoane mobile. Telefoanele mobile oferite la preturi mai mici (subventionate) pentru contractele de abonament pe perioade lungi de timp (de regula doi ani) reprezinta una dintre cele mai utilizate metode de a atrage noi clienti de catre operatorii telecom.
Orange, cel mai mare jucator de pe piata de telefonie mobila, cu peste 10 milioane de clienti, a vandut in primele trei trimestre din 2008 telefoane mobile, echipamente si cartele sim in valoare de peste 76 mil. euro, conform datelor din raportul financiar al France Telecom. Daca vanzarile nu au incetinit in T4, vanzarile totale de mobile, echipamente si cartele ale Orange Romania in anul precedent ar putea trece de 100 mil. euro.
Si Vodafone, al doilea jucator de pe piata locala de telefonie mobila, a obtinut in perioada aprilie-septembrie 2008 venituri de aproape 30 mil. euro din vanzarea de telefoane mobile, echipamente si cartele, conform datelor din rapoartele financiare ale grupului britanic.
Cosmote, care are aproape 6 milioane de clienti, nu ofera date despre valoarea vanzarilor de mobile, insa Germanos, care este in proprietatea operatorului din 2006, a inregistrat in 2007 venituri de 85 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO