Business Hi-Tech

Google: Fotografiem strazile din Romania. Anul viitor vor fi online

Google: Fotografiem strazile din Romania. Anul viitor vor fi online

Oamenii Google realizeaza fotografii panoramice la nivel de strada astfel incat utilizatorii care acceseaza serviciul online Google Maps sa se poata plimba virtual pe strazile principalelor orase ale tarii

01.11.2009, 23:45 221

Google, operatorul celui mai important motor de cautare peinternet, a luat la rand drumurile Romaniei, precum si ale altortari din Europa de Est, pentru a realiza fotografii panoramice lanivel de strada, astfel incat utilizatorii care acceseaza serviciulonline Google Maps sa se poata plimba virtual pe strazileprincipalelor orase ale tarii.
"Avem mai multe masini care colecteaza imagini pentru Street Viewin diverse regiuni ale Europei si am fost si in Romania", aprecizat pentru ZF Alla Zabrovskaia, directorul de comunicare albiroului Google din Rusia.
"Acum suntem in faza de fotografiere, dupa care tehnicienii vorprocesa imaginile si vor realiza colajele panoramice. Procesulpoate dura mai multe luni si de aceea nu putem anunta inca o dataexacta a lansarii", a adaugat ea.
Introdus in mai 2007, Google Street View ofera in prezent imagini adiverse orase din Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Franta,Italia, Spania, Olanda, Portugalia, Elvetia, Cehia, Japonia,Taiwan, Australia si Noua Zeelanda. Serviciul poate fi accesat prinintermediul portalului Google Maps sau a aplicatiei GoogleEarth.
Potrivit datelor Google privind extinderea serviciului, pe langaRomania, vor mai fi incluse Mexic, Brazilia, Argentina, Africa deSud, Hong Kong, Singapore, Irlanda, Belgia, Luxemburg, Germania,Austria, Polonia, Ungaria, Grecia si tarile nordice.
Google are un competitor local: Norc.ro
Norc.ro, proiect demarat la sfarsitul anului 2007 de catre firmaromaneasca eXtreme Soft Group, are la baza aceleasi principii aleGoogle Street View si acopera in prezent o mare parte din Europa deEst - Romania, Polonia, Austria, Cehia, Ungaria, Slovacia siRusia.
Abia anul acesta Google a facut primii pasi spre cartografiereadigitala a Romaniei, oferind utilizatorilor Google Mapsposibilitatea de a crea si edita singuri harti detaliate la nivelde strada ale oraselor din Romania. De la lansarea serviciuluiGoogle Maps in 2005 si pana la jumatatea acestui an, in Romaniaerau marcate doar locatiile principalelor municipii si orase,precum si drumurile europene importante care traverseaza tara. Princontrast, rivalul Yahoo! ofera de la inceputul anului trecut hartidetaliate ale Romaniei.
Activitatile din Romania ale celui mai mare motor de cautare dinlume sunt coordonate de la Londra de o echipa de aproximativ zeceoameni, dintre care cel putin patru sunt romani. Liderul echipeieste Amelia Cretu. Ea a studiat in Romania, Italia si Suedia, fiindspecializata in publicitate si brand management. Anterior a lucratpentru compania Amprenta Advertising ca executive accountmanager.
Operatiunile Google in Romania au fost conduse pentru o scurtaperioada de timp de Radu Tudorache, fost director de reglementarein cadrul arbitrului telecom. In prezent, Tudorache lucreaza pentruRomtelecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO