Business Hi-Tech

Grecii de la OTE pregătesc o majorare de capital social de 140 mil. euro la Zapp, care are pierderi de aproape 500 mil. lei în ultimii 5 ani. Telekom: Vom integra Zapp cu entităţile mobile

Grupul Cosmote a fost nevoit să cumpere Zapp în 2009 după ce subsidiara din România, condusă la acea vreme de Nikolaos Tsolas (în imagine), a înregistrat un eşec răsunător în tentativa de a obţine una dintre licenţele 3G scoase la vânzare de statul român în anul 2006. Atunci, Zapp şi RCS&RDS au câştigat cele două licenţe 3G.

Grupul Cosmote a fost nevoit să cumpere Zapp în 2009 după ce subsidiara din România, condusă la acea vreme de Nikolaos Tsolas (în imagine), a înregistrat un eşec răsunător în tentativa de a obţine una dintre licenţele 3G scoase la vânzare de statul român în anul 2006. Atunci, Zapp şi RCS&RDS au câştigat cele două licenţe 3G.

Autor: Adrian Seceleanu

10.04.2017, 18:40 939

Grupul elen de comunicaţii OTE, proprietarul fostului operator de telefonie mobilă Telemobil (Zapp) din România, pe care l-a achiziţionat în anul 2009 pentru a putea lansa servicii de comunicaţii mobile 3G, pregăteşte o majorare a capitalului social al firmei de peste 600 mil. lei (aproape 140 mil. euro), prin emiterea de acţiuni noi, conform unui document publicat în Monitorul Oficial.

“Consiliul de administraţie al Telemobil aprobă iniţierea majorării capitalului social al Telemobil cu suma de 619.713.005 lei prin emiterea unui număr total de 247.885.202 acţiuni ordinare cu o valoare nominală de 2,5 lei fiecare, de la numărul 144.036.001 la 391.921.202. Acţiunile noi vor fi emise în schimbul contribuţiei în numerar a acţionarilor Telemobil. Acţionarii vor avea dreptul de a subscrie acţiunile noi proporţional cu cota de participare la capitalul social al societăţii. Din numărul total de acţiuni noi, un număr de 2 (două) acţiuni noi va fi emis în vederea posibilei contribuţii în numerar care ar putea fi subscrisă de catre S.N. Radiocomunicaţii - S.A. , în conformitate cu cota de participare a Radiocom la capitalul social al societăţii şi cu drepturile de preferinţă referitoare la acţiunile noi”, conform datelor din document.

Telemobil (Zapp), companie care practic nu mai oferă servicii de comunicaţii, a acumulat pierderi de aproape 500 de milioane de lei doar în ultmii cinci ani şi avea datorii de peste 997 de milioane de lei la finele lunii decembrie 2015, conform datelor de la Ministerul Finanţelor Publice.

Cosmote a fost nevoită să cumpere Zapp în anul 2009 după eşecul răsunător al subsidiarei din România de a obţine o licenţă 3G la procedura de vânzare organizată de statul român. După acest eşec CEO-ul operaţiunilor Cosmote din România de la acea vreme, Nikolaos Tsolas, a fost eliberat din funcţie.

Licenţa 3G a Zapp este utilizată de grupul Telekom România, format din fostele companii Cosmote şi Romtelecom, şi din care mai fac parte şi firmele Germanos şi Sunlight. Grupul Telekom România are venituri anuale de aproape un miliard de euro.

Update

Contactaţi de ZF reprezentanţii grupului Telekom România au precizat că operaţiunea de emitere de acţiuni noi de la Zapp are loc în contextul în care grupul are în plan să "remodeleze" operaţiunile de telefonie mobilă de pe piaţa locală, respectiv să integreze Zapp cu celelalte entităţi din segmentul de comunicaţii mobile.

"Această decizie este legată de intenţia de remodelare a operaţiunilor mobile ale grupului de companii Telekom România, cu scopul de a obţine o structură organizaţională mai agilă şi procese mai eficiente, în beneficiul tuturor părţilor şi al utilizatorilor din România. Integrarea legală a entităţilor mobile este o etapă premergătoare necesară pentru viitorul operaţiunilor din Romania, care va facilita eficienţa operaţională”.

Grupul OTE deţine în România prin intermediul Cosmote Grecia (divizia sa de comunicaţii mobile) companiile Telemobil, Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote) şi lanţul de magazine Germanos - cel mai mare retailer GSM de pe piaţa locală, cu afaceri de 188,5 mil. lei (42,4 mil. euro) în 2015. Germanos deţine la rândul său o altă companie, Sunlight România Filiala Bucureşti, cu afaceri de 213 mil. lei în 2014.

OTE controlează pachetul său de 54,01% din acţiunile la fostul Romtelecom - actualul Telekom Romania Communications, printr-o altă entitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO