Business Hi-Tech

Grupul Vodafone pune capăt experimentului M-Pesa din România: serviciul de plăţi de pe telefonul mobil se închide la 1 decembrie

Grupul Vodafone pune capăt experimentului M-Pesa din...

Autor: Adrian Seceleanu

13.10.2017, 11:09 36752

Grupul britanic Vodafone va închide la data de 1 decembrie în România serviciul de plăţi de pe telefonul mobil M-Pesa, care fusese lansat în martie 2014 şi care le permitea clienţilor să transfere bani şi să plătească facturi.

România a fost în 2014 prima ţară din Europa în care grupul a decis să lanseze serviciul şi era în prezent singura piaţă din Uniunea Europeană în care activase platforma M-Pesa.

“Serviciul M-Pesa nu va mai fi disponibil începând din 1 decembrie 2017. Decizia sistării serviciului de plăţi M-Pesa a fost luată în urma analizarii evoluţiei acestui serviciu şi ţinând cont de contextul de piaţă actual”, conform oficialilor Vodafone România. Reprezentanţii operatorului nu au făcut alte comentarii în legătură cu decizia.

Pariul făcut de grupul britanic în 2014, când a fost lansat serviciul în România, a fost acela că M-Pesa poate deveni un serviciu de masă în condiţiile în care datele statistice indicau existenţa unui context potenţial favorabil: la data respectivă 43% din românii în vârstă de peste 15 ani nu foloseau servicii financiare.

Serviciul M-Pesa nu presupunea existenţa unui cont bancar sau a unei conexiuni la net şi putea fi folosit şi de pe telefoane simple, nu doar de pe smartphone-uri, în condiţiile în care clientela vizată era în bună parte şi cea din mediul rural. Contul clientului era asociat cu numărul de mobil, iar acesta este activat după prezentarea unui act de identitate. Serviciul era activat gratuit şi nu prespunea plata unei taxe lunare, comisioane fiind plătite însă pentru operaţiuni.

Compania nu a publicat în mod regulat informaţii despre evoluţia numărului de utilizatori ai M-Pesa, Ravinder Takkar, fostul CEO al Vodafone România, menţionând doar la un moment dat că serviciul ajunsese la un portofoliu de câteva sute de mii de clienţi, fără a oferi însă alte detalii.

Pentru a gestiona serviciul de plăţi compania de telefonie mobilă a înfiinţat o companie dedicată, Vodafone România M-Payments SRL. Operatorul de telecom a adus de-a lungul anilor aproximativ 50 de milioane de lei la capitalul social al firmei care gestionează M-Pesa, conform datelor din Monitorul Oficial, cea mai recentă operaţiune de acest tip având loc în februarie, când firma mai primise o infuzie de 4,5 mil. lei, conform sursei citate.

Anul trecut Vodafone România M-Payments SRL a avut afaceri de 0,6 mil. lei, pierderi nete de 11,8 mil. lei şi datorii de 5,2 mil. lei cu un număr mediu de 37 de angajaţi.

 

Serviciul se va închide gradual

 

Închiderea serviciului se va face gradual, conform reprezentanţilor companiei. “Operaţiunile se vor sista treptat, în cadrul unui proces derulat în conformitate cu prevederile legale în vigoare, aplicabile emitenţilor de monedă electronică. Mai întîi, vor fi sistate operaţiunile de înregistrare şi activare a serviciului, precum şi cele de alimentare de cont. Ulterior, se vor sista operaţiunile de plată a facturilor, încarcare a cartelelor preplatite, de transfer de bani şi retragere de numerar. Pana în data de 30 noiembrie 2017, puteţi face următoarele operaţiuni: retragere de numerar; plată facturi Vodafone; reîncarcare conturi de cartele preplătite Vodafone sau transfer către un alt client M-Pesa. Începând cu data de 1 decembrie, data sistării serviciului, vă rugam să sunaţi la relaţii clienţi Vodafone *222 sau să vă adresaţi magazinelor proprii Vodafone pentru retragerea fondurilor rămase neutilizate”, conform reprezentanţilor operatorului de telefonie mobilă.

După data de 1 decembrie banii existenţi în contul M-Pesa vor putea fi retraţi din reţeaua de magazine a operatorului de telefonie mobilă. “Începând cu data de 1 decembrie, data la care intenţionăm să sistam serviciul, veţi putea să vă adresati Vodafone Romania pentru retragerea fondurilor rămase prin reţeaua de magazine proprii Vodafone. Celelalte operaţiuni (transfer către altă persoană, plată facturi sau reîncarcare cartelă preplătită) nu vor mai fi disponibile după această dată. Începând cu data de 7 octombrie nu se va mai percepe comision pentru niciun fel de operaţiune efectuată de clienţii acestui serviciu”.

Pe acest segment de piaţă a intrat la finele anului trecut şi Orange, liderul pieţei, cu serviciul Orange Money, prin intermediul căruia utili­zatorii pot plăti facturi de utilităţi, reîn­cărca opţiuni pentru cartele preplătite de telefonie mobilă şi pot primi şi transfera bani. Compania avea câteva zeci de mii de clienţi pentru acest serviciu.

Pe piaţă va intra şi grupul Telekom România, împreună cu polonezii de la Alior Bank, însă cu o ofertă mult mai extinsă, care va include şi emiterea de carduri bancare şi atragerea de depozite.

 

Update. Vodafone: Ne-am contactat clienţii pentru a le oferi detalii despre sistarea serviciului


“În urma unei evaluări detaliate a evoluţiei serviciului M-Pesa, Vodafone România a decis să sisteze acest serviciu în 1 decembrie 2017. Ne-am contactat clienţii pentru a le face cunoscută această schimbare, punându-le la dispoziţie informaţii suplimentare referitorare la procesul de sistare. Clienţii M-Pesa nu au niciun motiv de îngrijorare, deoarece fondurile lor rămân în siguranţă, uşor de accesat, pentru a fi utilizate în diverse operaţiuni sau retrase, în funcţie de ceea ce doresc”, au precizat reprezentanţii companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO