Business Hi-Tech

Intel primeste o amenda record de 1,06 mld. euro din partea UE

13.05.2009, 19:26 26

Amenda primita este de doua ori mai ridicata decat sanctiunea de 497 mil. euro suportata in 2004 de grupul american Microsoft pentru abuzarea pozitiei dominante pe piata.

Executivul UE sustine ca Intel a platit producatorii de computere sa amane sau sa anuleze produse bazate pe procesoarele AMD si a reziliat reduceri confidentiale si ilegale de preturi pentru a se asigura ca industria foloseste procesoare Intel. De asemenea, gigantul american a platit ilegal "un retailer important" pentru a-l determina sa vanda numai computere bazate pe cipuri Intel, sustine Consiliul European.
Compania a anuntat miercuri ca va contesta hotararea la Tribunalul European de Prima Instanta. "Consideram ca decizia este incorecta si ignora realitatile unei piete foarte competitive a microprocesoarelor. Nu a existat absolut niciun prejudiciu adus consumatorilor", a declarat Paul Otellini, directorul general al grupului american. Amenda impusa firmei Intel este cea mai mare sanctiune pentru practici anticoncurentiale decisa de Consiliul European impotriva unei singure companii.
Advanced Micro Devices (AMD), al doilea producator mondial de microprocesoare pentru PC-uri, a recastigat cota de piata in defavoarea companiei Intel, pe masura ce livrarile globale de semiconductoare au scazut cu 13% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor companiei de cercetare IDC. Conform datelor furnizate de firma de cercetare, Intel ramane in top cu o cota de piata de 77,3%, insa a pierdut 4,7% comparativ cu anul trecut. In primul trimestru al acestui an, cota de piata a AMD era de 22,3%, cu 4,6% mai mult decat a raportat in aceeasi perioada din 2008. Pentru PC-urile mobile, Intel a avut 84,3% din piata globala, in timp ce AMD a terminat primul trimestru cu o cota de 15%. Pe piata dispozitivelor mobile, cota de piata a AMD a crescut cu 4,7%, in timp ce cota de piata a Intel a scazut cu aceeasi valoare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO