Business Hi-Tech

Investitorii Apple devin nervoşi pe companie că nu a scos nici un produs nou, iar Google câştigă teren

 Investitorii Apple devin nervoşi pe companie că nu a scos nici un produs nou, iar Google câştigă teren

Autor: Ştefan Vrabie

18.07.2011, 12:51 1203

Apple, cea mai mare companie detehnologie din lume, speră să diminueze îngrijorările analiştilorde pe Wall Street cu privire la planurile sale de dezvoltareprintr-o creştere semnificativă în profit care ar putea fi de pânăla 5,7 miliarde de dolari, scrie cotidianul britanic TheTelegraph.

Anunţul vine după ce acţiunilecompaniei au traversat cel mai greu semestru din 2008 şi până acum.Acest lucru a pus semne de întrebare în rândul investitorilor cuprivire la faptul dacă amânarea lansării următoarei generaţii deiPhone în luna septembrie a fost un plan bun sau nu. Amânarea unuinou smartphone de către companie a permis motorului de căutareGoogle să aibă un avantaj pe piaţa smartphone-urilor.

Analiştii spun că acestepreocupări au subliniat şi mai mult temerile dacă Steve Jobs,cofondatorul companiei Apple, se va întoarce din concediul medicalpe care l-a început în luna ianuarie.

"Acţiunile Apple au început să fieoarecum dezechilibrate deoarece nu au lansat nici un dispozitivnou", a spus Colin Gillis, analist la BGC Partners.

Google, cel mai popular motor decăutare online, acum sub conducerea cofondatorului Larry Page,câştigă cote de piaţă la nivel mondial în piaţă smartphone-urilorcu sistemul său de dezvoltare Android. Motorul de căutare va aveaaproximativ 38,9% din piaţa globală anul acesta în comparaţie cu18,2% cât va avea Apple, potrivit firmei de cercetareIDC.

Managementul Apple va fi pus laîntrebări pe această temă miercuri când compania va raportarezultatele financiare pentru trimestrul care s-a încheiat în lunaiunie.

Analiştii de la Goldman Sachs suntîncrezători că firma va furniza rapoarte care vor ajuta preţulacţiunilor să se ridice. Ei spun că lansarea noului iPhone în lunaseptembrie va veni la momentul potrivit pentru a satisface cerereade la începutul anului şcolar, şi se aşteaptă ca problemelecompaniei cu aprovizionarea în urma cutremurului japonez sădispară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO