Business Hi-Tech

Ionel Crăciun, Vantage Towers România: Coloana vertebrală a României din punctul de vedere al conectivităţii fixe este într-un punct foarte bun, cred că avem ce ne trebuie pentru a livra nişte proiecte senzaţionale

ZF Digital Summit 2022

Ionel Crăciun, Vantage Towers România: Coloana...

Autor: Ramona Cornea

09.11.2022, 11:46 180

Coloana vertebrală a României din punctul de vedere al conectivităţii fixe este într-un punct foarte bun, este pregătită pentru a livra proiecte foarte bune, crede Ionel Crăciun, business development & operations director în cadrul Vantage Towers România.

„Lucrurile avansează în un mod fabulos. Coloana vertebrală a României din punctul de vedere al conectivităţii fixe este într-un punct foarte bun, cred că avem ce ne trebuie pentru a livra nişte proiecte senzaţionale. Vom depăşi toate greutăţile”, a spus Ionel Crăciun în cadrul evenimentului ZF Digital Summit 2022.

Ce a mai declarat Ionel Crăciun în cadrul evenimentului ZF:

• Vantage Towers este o companie cu ADN de telecom, s-a separat acum doi ani de zile din compania de telecomunicaţii Vodafone România.

• Fondurile PNRR sunt evaluate la un nivel istoric, în momentul de faţă România trăieşte un moment istoric, unul care va accelera transformarea şi procesele de accelerare digitală din România.

• Atunci când vorbim despre digitalizare, o componentă relevantă, lângă tehnologie, software, investiţii, este şi partea de conectivitate. Este musai atunci când vorbeşti despre digitalizare să ai conectivitate de orice fel, dar va fi modul în care informaţia circulă. 

• Ce se va întâmpla cu România din punctul de vedere al impactului implementării 5G – tehnologia este acolo şi nu este o surpriză pentru experţii din piaţă. Este clar că piaţa este pregătită, important este ca şi nevoia din zona de infrastructură să se sincronizeze cu avansurile tehnologiei din zona de conectivitate. Aici, mesajul este clar şi evident: Vantage Towers are peste 2.300 de puncte de conectivitate.

• Pe modelul nou de business, un Uber al infrastructurii, infrastructura poate fi împărţită, aceasta este frumuseţea modelului şi este ceva sustenabil cu atât mai mult în contextul crizei energetice şi al provocărilor care pun presiune pe businessuri – costuri operaţionale sau alte elemente. Încet-încet, lucrurile se schimbă şi piaţa cere o eficientizare a modului în care construieşti şi gestionezi infrastructura.

• Momentele acestea dificile generează inovaţie de multe ori, vedem că în orice industrie mare consumatoare de energie şi nu numai că inovaţia este la un nivel ridicat, accelerat şi susţinut, în sensul că fiecare companie simte că este la limită se reinventează. În Vantage Towers vorbim despre proiecte cu alimentare cu hidrogen în momentul de faţă, nu cred că aş fi vorbit despre aşa ceva acum doi ani de zile. Vorbim şi despre turnuri care colectează energie eoliană.

• Un hot topic pentru noi şi întreaga Românie sunt acele efecte adverse ale crizei energetice şi ale contextului geopolitic, mai exact inflaţia. Este o perioadă în care toată lumea face previziuni şi încearcă să meargă mai departe. Inflaţia rămâne o provocare, iar modelele de business pe care le implementăm în momentul de faţă iau în considerare această componentă. Este greu şi pentru parteneri, suntem într-un cerc vicios în care toată lumea încearcă să se protejeze de inflaţie.

• Un subiect intens dezbătut este partea de real estate pentru că Vantage Towers are o componentă relevantă de real estate şi orice turn este pe o clădire stă pe un teren, care este închiriat. Dinamica din zona de imobiliare este una fantastică în perioada aceasta. Proprietarii de terenuri încearcă să securizeze deal-uri mai mari, pe perioade mai lungi. Noi ne străduim să menţinem o relaţie bună cu proprietarii pentru că stabilitatea reţelei are această componentă esenţială în businessul nostru. Piaţa este uşor speriată, panicată, încearcă să se protejeze.

• Impactul 5G ne va duce în zone pe care acum câţiva ani le vedeam în filmele SF. Vorbim despre capacitatea reţelelor de a livra nişte modele de business care până acum erau teoretice, vorbim despre o latenţă scăzută, viteze ridicate, industrii care se vor schimba complet, businessuri care vor avea propria reţea şi vor putea să gestioneze o multitudine de procese remote, doar cu ajutorul unor senzori sau camere video. Industriile se vor schimba, retailul se va schimba, metaverse-ul îşi face loc încet – încet şi este în linie cu ce poate livra 5G-ul. Este clar că 5G-ul va însemna pentru industriile relevante şi consumatorul de rând nişte upgrade-uri fantastice. Cred că în momentul de faţă România , ca dorinţă, ca şi capacitate intelectuală este în direcţia corectă. Este nevoie ca statul să înţeleagă rolul din zona de infrastructură şi să înţeleagă că poate facilita impunerea şi dezvoltarea unor procese mai facile pe zona de infrastructură.

• Piaţa de telecomunicaţii are nevoie de modele sustenabile de business, nu se mai poate altfel. Modelul de business Vantage Towers devine o punte directă. Au început să vină clienţii către noi, vorbim despre dezvoltatori de reţele care vin cu elemente noi în România din punctul de vedere al utilităţi. Este o provocare, este nevoie de optimizare. Provocările au provocat idei de a le depăşi şi aici apare inovaţia şi apar jucători care vor să investească în reţele noi de monitorizare a utilităţilor. Avem interes din partea de monitorizare a spaţiului aerian, există interes în zona logistică, în zona de transport şi automatizare, în zona de conectivitate last mile şi un interes fabulos în microwave.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO