Listarea Facebook

Facebook vinde acţiuni de 5 mld. dolari. Listarea îi va face miliardari pe principalii acţionari ai reţelei de socializare

Facebook vinde acţiuni de 5 mld. dolari. Listarea îi va face miliardari pe principalii acţionari ai reţelei de socializare

Facebook vinde acţiuni de 5 mld. dolari. Listarea îi va face miliardari pe principalii acţionari ai reţelei de socializare

Autor: Andrei Chirileasa, Adrian Stefan Seceleanu

03.02.2012, 00:06 1086

Oferta Facebook, pentru care nu a fost avansată o dată exactă, dar care ar putea avea loc în mai, este de departe cea mai importantă listare din acest an în SUA, subiectul ţinând de câteva zile prima pagină a publicaţiilor internaţionale. Entuziasmul propagat de eveniment printre investitori rivalizează cu atmosfera din perioada freneziei "dotcom" de la începutul anilor 2000 şi milioane de oameni aşteaptă să afle cât valorează contul lor de facebook.

Deocamdată nu se ştie dacă evaluarea anunţată în urmă cu câteva luni de 100 de miliarde de dolari mai este valabilă sau compania se va mulţumi cu o evaluare mai redusă.

Cert este că dacă Facebook va atinge la listare o capitalizare de 100 de miliarde de dolari (118 dolari pentru fiecare dintre cele 845 de milioane de conturi active), Mark Zuckerberg, fondatorul companiei, ar deveni unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, cu o avere de 28,4 miliarde de dolari şi i-ar întrece pe fondatorii Google Larry Page şi Sergey Brin, evaluaţi de Forbes la 19,8 miliarde de dolari.

De altfel, chiar şi la 5 miliarde de dolari, oferta Facebook va fi de trei ori mai mare decât cea a Google din 2004, care s-a ridicat la 1,67 miliarde de dolari şi a fost cea mai mare IPO a unei companii de internet derulată până în prezent.

Oferta Facebook este cu atât mai spectaculoasă, având în vedere că în 2004 când Google se lista la bursă, Zuckerberg abia punea bazele Facebook, iar în şapte ani reţeaua de socializare a ajuns la 845 de milioane de utilizatori lunari, iar 485 de milioane de persoane îşi accesează contul în fiecare zi.

Spectaculoasă este şi evoluţia veniturilor Facebook, care au ajuns la 3,71 mld. dolari în 2011 (de la 153 mil. dolari în 2007), în timp ce profitul a urcat la un miliard de dolari. Cea mai mare parte a veniturilor Facebook provin din publicitate.

Nu doar Zuckerberg va deveni miliardar în urma ofertei Facebook, ci şi ceilalţi investitori care s-au implicat pe parcurs în finanţarea companiei. Co-fondatorii Facebook, Dustin Moskovitz şi Eduardo Severin, care deţin 6%, respectiv 5% din acţiuni, vor deveni la rândul lor miliardari, la fel ca şi Sean Parker, cofondatorul Napster, care a fost primul preşedinte al Facebook şi deţine 4% din companie.

Un alt investitor care a crezut de la început în Facebook este Peter Thiel, unul dintre fondatorii site-ului de plăţi online PayPal, care deţine 3% din companie. Fondurile de venture capital şi private equity care au investit sute de milioane de dolari în dezvoltarea Facebook ar putea să scoată şi ele miliarde de dolari în urma listării. Principalii acţionari ai companiei nu vor putea însă să-şi vândă acţiunile decât la câteva luni după listare.

Mark Zuckerberg va păstra controlul companiei după listare chiar dacă direct deţine un pachet de 28,4% din acţiuni. El a încheiat convenţii cu alţi acţionari semnificativi care i-au cedat drepturile de vot. Astfel, Zuckerberg va avea 56,9% din drepturile de vot după listare.

Acest lucru ar putea să nu fie pe placul tuturor investitorilor şi să tragă în jos evaluarea companiei la listare.

În plus, există şi voci care spun că marii investitori privaţi din SUA nu se vor grăbi să cumpere acţiuni la Facebook, deoarece unii au cumpărat înainte de listare, iar alţii le consideră prea scumpe.

Aceştia apreciază că cifrele pe 2011 ale reţelei de socializare Facebook arată încetinirea ritmului de creştere şi că o evaluare de 100 de miliarde de dolari (de 100 de ori profitul net) este exagerată. Google, care are o capitalizare de 188 de miliarde de dolari, a avut anul trecut un profit net de 9,73 miliarde de dolari şi profituri de 37,9 miliarde de dolari, adică de zece ori mai mari decât ale Facebook.

Nici listările de anul trecut ale unor companii de internet precum Zynga şi Group­on nu îi îndeamnă pe investitori să fie optimişti. Acţiunile Zynga, cel mai mare producător de jocuri pentru reţeaua de socializare Facebook, s-au vândut în oferta publică iniţială (IPO) la 10 dolari, însă după ofertă acţiunile au scăzut până la 8 dolari, revenind abia în ultima săptămână peste pragul de 10 dolari. Listarea Facebook va fi coordonată de un consorţiu de bănci condus de Morgan Stanley, din care mai fac parte Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America şi Barclays.

Mark Zuckerberg, CEO, 27 de ani

1,5 mil. $ total salarii şi compensaţii în 2011

S-a născut pe 14 mai 1984 într-un orăşel din statul New York. A început să facă programare încă din gimnaziu, în special jocuri, dezvoltând spre exemplu un program care să-i ajute pe colegii de serviciu ai tatălui său să comunice mai uşor între ei. În liceu era cunoscut pentru pasiunea sa pentru latină şi pentru faptul că recita versuri din "Iliada" de Homer. Povestea Facebook a început în 2004, când Mark Zuckerberg, pe atunci un puşti de 20 de ani, a pus bazele site-ului în camera sa de student de la Harvard, iniţial pentru universităţile din Ivy League, ca un instrument prin care colegii săi să se poată împrieteni şi cunoaşte mai bine. Însă până la finele primului semestru, baza de utilizatori ajunsese la 100.000. După patru luni, primise deja oferte de 10 mil. $ de la investitori din Sillicon Valley. Primul care a investit în Facebook a fost Peter Thiel, CEO al PayPal, care a cumpărat 10,2% din acţiuni cu 500.000 de dolari. În 2005, Zuckerberg a renunţat la facultate.

  • Sheryl Sandberg, director operaţional, 42 de ani

30,9 mil. $ total salarii şi compensaţii în 2011

Principalul "locotenent" al lui Zuckerberg este una dintre cele mai puternice femei din Silicon Valley. Ea supraveghează numeroase operaţiuni, inclusiv vânzări, marketing, dezvoltare, resurse umane, politică şi comunicare. Ea a construit şi administrat timp de câţiva ani canalele de vânzări online ale Google pentru advertising, publishing şi produse şi servicii destinate consumatorilor. Înainte de Google, Sandberg a ocupat poziţii la Trezoreria SUA în timpul administraţiei Clinton şi la Banca Mondială.

  • David Ebersman, director financiar, 42 de ani

18,7 mil. $ total salarii şi compensaţii în 2011

A fost recrutat în funcţia de director financiar la jumătatea anului 2009, are circa 10 milioane de acţiuni la Facebook. El a venit la Facebook de la Genentech, o companie de biotehnologie achiziţionată de Roche.

  • Christopher Cox, vicepreşedinte de dezvoltare a produselor, 31 de ani

El se ocupă de strategia de piaţă a Facebook şi supraveghează dezvoltarea şi designtul produselor şi serviciilor oferite. Cox s-a alăturat companiei în 2005 ca inginer software şi a contribuit la primele versiuni ale unora dintre cele mai de succes servicii ale Facebook.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO