Business Hi-Tech

Luaţi-vă adio de la televiziunea analogică: 2013 - termen limită

Trecerea la televiziunea digitală, un circuit al avizelor care durează de doi ani

Cătălin Marinescu, ANCOM: Actele se pot aproba într-o săptămână, dar şi în două luni. Nu aş risca să mai dau un termen privind adoptarea lor, am mai făcut acest lucru şi am greşit.

Proiectele de lege care prevăd termenii şi condiţiile treceriiRomâniei la televiziunea digitală sunt în circuitul de avizare dela ministere, dar data aprobării lor este necunoscută şi greu deestimat, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele autorităţii dereglementare în comunicaţii (ANCOM), una dintre instituţiileimplicate în proces.

"Lucrurile s-au mai mişcat, pentru că sunt două acte normativecare sunt pe circuitul de avizare la ministere. Procesul dureazămai mult decât am dorit. Actele se pot aproba într-o săptămână, darşi în două luni. Nu aş risca să mai dau un termen privind adoptarealor, am mai fă­cut acest lucru şi am gre­şit", a declarat CătălinMarinescu la conferinţa "Romania in High Definition", organizată deAsociaţia pentru Comunicaţii Digitale (ACD) la hotelul Marriott dinBucureşti.

El a spus însă că întârzierea are şi unele avantaje. "Pe de altăparte, cred că şi furnizorii de conţinut au început să înţe­leagăcare este modelul economic al utilizării televiziunii digitaleterestre comparativ cu furnizarea retransmiterii programeloraudiovizuale pe alte medii - pe cablu. Dacă pe cablu furnizorii deconţinut practic obţin nişte venituri de la operatori, în cazulteleviziunii digitale terestre, echilibrul între veniturile pe carele-ar obţine şi plata pe care o vor face către operatorul demultiplex va fi cheia succesului". Cu excepţia retransmiteriiprogramelor publice, pentru restul televiziunilor ar trebui săexiste un abonament, "pentru a permite o dezvoltare pe termenlung", a adăugat Marinescu.

"Din fericire, în România retransmiterea programelor în formatanalogic şi eliberarea anumitor părţi de bandă - şi anume canalelesuperioare 61 şi 69 - pentru a fi utilizate în alte scopuri, ca deexemplu telefonie mobilă de generaţie a patra, nu sunt legate.Oprirea televiziunii analogice nu este legată de eliberareaspectrului. Dividendul digital poate fi disponibil în următoriiani", a mai spus Marine scu.

Marius Fecioru, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor(MCSI), a declarat pe de altă parte că în acest moment România s-aîntors cu un an şi jumătate în urmă în privinţa procesului dedigitalizare TV, precizând că tranziţia la televiziunea digitalăterestră se poate întâmpla "nu mai repede de două luni". "La acestmoment, există în avizare legislativă un pachet de legi, dehotărâri de guvern, respectiv de ordonanţe, care doresc să modificestrategia, să impună noi termene, să atribuie în mod diferit celeşase multiplexuri", a spus Fecioru, precizând că în acest sens sepoartă în prezent discuţii cu reprezentanţii ConsiliuluiConcurenţei.

"Trebuie să avem în vedere şi faptul că această parte deteleviziune digitală trebuie să îşi atingă scopul, în a fi facilăpentru cetăţean, atât din punct de vedere economic, cât şi dinpunct de vedere tehnic", a mai spus Fecioru.

Compania SES Astra, ce deţine 16 sateliţi la nivel european,intenţionează să susţină şi să participe la procesul de tran­ziţiela televiziunea digitală din România, a declarat MartinOrnass-Kubacki, vicepre­şe­dinte şi director regional al Astrapentru Europa Centrală şi de Est. SES Astra este interesată săparticipe la procesul de tranziţie la televiziunea digitală dinRomânia, asigurând o alternativă pentru reţelele terestre dedistribuţie a semnalului TV. El a mai spus că România poate să aibăprobleme în privinţa procesului de digitalizare dacă lucrurile suntprivite doar dintr-un singur unghi, cel al reţelelor terestre dedistribuţie a semnalului TV. "Din perspectiva Astra, în România, în2015, vor fi peste 50 de canale HD, mai mult de 4 milioane de casecare vor recepţiona HD, iar satelitul va fi principalainfrastructură de servicii HD", a spus Kubacki, precizând căsatelitul nu este în competiţie cu reţelele terestre de distribuţiea semnalului TV, ci este "un serviciu complementar", care poateajuta procesul "dificil" de tranziţie la televiziunea digitalăterestră din România.

În altă ordine de idei, Claudiu Paraschiv, Head of TV Technologyal grupului Central European Media Enterprises (CME), din care faceparte Pro TV, a declarat că staţia a investit peste două milioanede euro pentru conversia în format HD. "În cazul Pro TV, aminvestit până acum mai bine de două milioane de euro şi încă nu amterminat conversia completă. Cea mai importantă decizie legată deHD a postului Pro TV a fost luată în 2005, când am hotărât internca toate echipamentele ce urma să fie achiziţionate pentrutehnologie analogică să fie cumpărate cu tehnologie HD. Am fostsingura televiziune importantă din Europa care a făcut saltuldirect de la analogic la HD", a explicat Paraschiv.

Ce este televiziunea digitală

România şi-a propus să întrerupă în 2013 emisia analogică TV,moment în care câteva sute de mii de gospodării din România - care"prind" emisiunile TV cu o simplă antenă, nu vor mai putea vedeaposturile decât dacă se abonează la un operator de cablu sausatelit tv. Însă, pentru a asigura accesul gratuit al cetăţenilorla un număr minim de posturi TV statul va construi o infrastructurăde transmisie digitală terestră (DTT) a posturilor TV, prin carevor putea fi urmărite posturi TV publice şi private. Emisia înformat terestru digital va putea fi recepţionată fără niciun costsuplimentar de anumite modele de televizoare de ultimă generaţiesau pe orice televizor existent cu condiţia achiziţionării unuidecodor special.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO