Business Hi-Tech

Manager Microsoft România despre piaţa IT în 2012: fiţi gata să inhalaţi puţin “realism”; va fi un an “dificil”

Manager Microsoft România despre piaţa IT în 2012: fiţi gata să inhalaţi puţin “realism”; va fi un an “dificil”

Foto: tudorgalos.ro

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

03.01.2012, 13:44 2318

Anul 2012 va fi unul "dificil" pe piaţa IT din România, iar jucătorii din industrie trebuie să fie gata să "inhaleze" puţin "realism" - "nu pesimism, ci realism", scrie pe blogul personal Tudor Galoş, Consumer Marketing Manager în cadrul filialei locale a companiei americane Microsoft, cel mai mare producător de soft din lume.

În postarea intitulată probabil ironic "Predilecţii pentru 2012", în condiţiile în care managerul Microsoft se plânge că a citit zeci de "titluri, premoniţii (...) făcute de părerişti, diletanţi, <<experţi>> (mai ales experţi social media, au apărut ăştia precum ciupercile după ploaie)", Galoş trece în primul rând în revistă anul trecut, despre care spune, retrospectiv, că l-a privit poate prea optimist. El precizează încă de la începutul postării că este vorba de un punct de vedere personal.

"La început de 2011 speram că mediul public se va informatiza, că se va accelera viteza tranzacţiilor pentru ca statul să îşi poată colecta mai rapid taxele, că va continua informatizarea mediului privat, accelerarea vitezei tranzacţiilor şi automatizarea proceselor interne pentru a eficientiza cashflow-urile şi pentru a creşte nivelul lichidităţilor. Aceste lucruri s-au întâmplat într-o mult prea mică măsură pentru a fi sesizabile", scrie managerul Microsoft pe blogul personal, disponibil la adresa www.tudorgalos.ro.

Anul trecut lucrurile au mers bine cu adevărat în ultimul trimestru, adaugă Tudor Galoş: "Un aspect cu adevărat pozitiv în 2011 a fost ultimul trimestru, când într-adevăr s-au mişcat lucrurile mult mai bine. Ultimul trimestru a dat o undă de pozitivism (n. red. - fel de a fi caracterizat prin tendinţa de a lua în considerare şi de a urmări numai avantajele, potrivit dexonline.ro) în întreaga industrie IT din România".

Cum va arăta anul 2012 pe piaţa locală IT? Managerul Microsoft împarte piaţa în mai multe segmente pe care le discută separat, dar spune că pe ansamblu situaţia va fi "dificilă" şi că este momentul "să inhalăm puţin realism. Nu pesimism, ci realism".

În ceea ce priveşte sectorul public, Tudor Galoş estimează că pe piaţă vor apărea unele proiecte în condiţiile în care 2012 este "an de alegeri". "Mă aştept însă ca aceste proiecte să fie şi intens monitorizate de autorităţi (lucru absolut excelent şi necesar), drept urmare vor fi şi multe proiecte anulate (nema şpagă - nema proiect sau oameni care nu vor dori să îşi rişte scaunul propriu)."

Pe segmentul IMM-urilor, Tudor Galoş vede o stagnare sau creşteri "mărunte de 1-2%". "În zona sectorului privat, va fi în continuare greu", spune el, adăugând însă că serviciile de tip cloud reprezintă o oportunitate.

"În zona organizaţiilor mari va continua consolidarea infrastructurilor IT, reducerea numărului de servere (odată cu virtualizarea lor sau cu trecerea lor în Cloud), şi vor apărea mult mai multe proiecte de ERP, CRM şi EPM (Enterprise Project Management). Va prinde însă mult mai mult contur "consumerizarea", faptul că angajaţii îşi vor putea lua de lucru acasă, că îşi vor putea utiliza dispozitivele lor (tablete, smartphones) în mediul corporate în siguranţă. M-aş aştepta ca marii jucători de IT din România, Solution Providerii, să vină cu oferte concrete de securizare a datelor în Cloud şi de acces a datelor din Cloud folosind echipamente de tip tabletă/smartphones", spune managerul Microsoft România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO