Business Hi-Tech

Zece previziuni pentru industria IT: cu ce vor mai uimi în 2012 Apple, Facebook şi Google

Zece previziuni pentru industria IT: cu ce vor mai uimi în 2012 Apple, Facebook şi Google

Autor: Alexandru Stefan Matei

28.12.2011, 13:36 1772

Divizia de research a site-ului Business Insider face o serie de previziuni cu privire la industria IT şi a Internetului. Chiar dacă autorii recunosc că previziunile sunt rareori corecte, ele ajută totuşi la crearea unor imagini de ansamblu.

Google va lansa o tabletă de 200 de dolari

Tableta Kindle Fire lansată de Amazon a schimbat regulile în această industrie mai ales datorită preţului , aflat mult sub cele ale companiilor rivale. În acelaşi timp, Google, care duce o luptă aprigă cu Apple, a pierdut până acum pe frontul tabletelor, unde gadgeturile cu sistem de operare Android sunt depăşite de iPad. O modalitate prin care Google poate câştiga cotă de piaţă este să reproducă strategia Amazon de a vinde tablete la un preţ mult sub cel al concurenţei şi pe pierdere. Şi are şi resursele să facă acest lucru în condiţiile în care cumpără Motorola, care produce deja tablete.

Facebook va creşte mai rapid decât estimările şi va ajunge la 1 miliard de utilizatori

Facebook are deja 800 de milioane de utilizatori, iar mulţi consideră că reţeaua şi-a atins numărul maxim de utilizatori în condiţiile în care domină pieţele dezvoltate, iar pe pieţele emergente precum China sau Rusia nu reuşeşte să bată concurenţa. Dar mai există pieţe pe care poate creşte, cum ar fi regiunea de sud-est a Asiei, India sau Brazilia.

Twitter va deveni o companie gigant

O situaţie pe care puţini au observat-o este faptul că Twitter îşi construieşte în linişte o afacere gigant. În ultimul an, compania a experimentat cu diferite formate de publicitate, iar acum l-a găsit pe cel bun atât pentru utilizatori, cât şi pentru companii. 2012 va fi anul în care Twitter va începe să genereze venituri mari.

RIM, producătorul BlackBerry, va fi vândut


RIM, producătorul telefoanelor Blackberry, este o companie muribundă. La un moment dat o companie precum HTC sau Nokia o va cumpăra pentru patentele pe care le deţine şi pentru divizia de business. Pe lista posibililor cumpărători se mai află şi compania chineză ZTE.

Apple va creşte conform estimărilor

Apple are obiceiul de a depăşi cu mult estimările analiştilor. Acest lucru a fost posibil ca urmare a doi factori: analişti au subestimat Apple, iar compania a venit cu două produse fanion iPhone şi iPad. Acum însă iPhone-ul atinge faza de maturitate, iar din urmă vin tare telefoanele ce folosesc sistemul Android, iar în ceea ce priveşte iPad-ul creşterea este uşor de prevăzut. Deşi Apple va ieşi probabil anul viitor cu o tehnologie TV revoluţionară, piaţa nu este la fel de mare precum cea a telefoanelor şi a tabletelor.

Nokia va avea un an bun


Mulţi analişti se aşteaptă ca Nokia să aibă soarta RIM. Şi deşi a scăzut foarte mult, Nokia este o companie mult mai mare decât RIM, iar finlandezii au început să lanseze telefoane mai bune şi cu un software îmbunătăţit. Vor mai trece ani buni înainte ca Nokia şi Microsoft să devină un jucător puternic, dar anul viitor va fi unul bun pentru Nokia.

Amazon va înregistra venituri mari, dar şi pierderi masive

După ani de "recoltare", Amazon a început să investească. Jeff Bezos şi-a dat seama că are în faţă o oportunitate masivă: crearea unui ecosisem complet de distribuţie de produse media, crearea celei mai mari platforme de cloud computing şi "înghiţirea" retailului tradiţional. Toate aceste oportunităţi au nevoie de investiţii masive. Iar aceste investiţii, tablete cu un preţ sub costurile de producţie, reduceri pentru clienţii fideli ai Amazon sau centre de date, vor aduce venituri mai mari, dar nu şi profituri.

2012 va fi anul în care advertisingul pe mobil va exploda


Advertisingul pe telefoane mobile este o piaţă încă mică atunci când este comparată cu publicitatea pe internet, dar nu va rămâne aşa pentru totdeauna. Smartphone-urile au explodat, depăşind ca vânzări PC-urile, iar creşterea abia a început.

"Internetul lucrurilor" va lua amploare

"Internetul lucrurilor" este un nou termen care descrie ideea ca toate obiectele ce ne înconjoară să fie echipate cu electronice care să se poată conecta la internet, ceea ce va deschide o piaţă plină de potenţial pentru crearea de noi aplicaţii. Acestea pot lua forma cântarelor care trimit direct pe Twitter greutatea până la obiecte mult mai vizionare precum diferite gadgeturi la purtător (de exemplu ochelari conectaţi la internet).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO