Business Hi-Tech

Marii operatori de telefonie mobilă au dat sentinţa: Nokia Lumia nu face faţă Apple şi Google. „Nimeni nu vine să ceară un mobil cu Windows”

Marii operatori de telefonie mobilă au dat sentinţa: Nokia Lumia nu face faţă Apple şi Google. „Nimeni nu vine să ceară un mobil cu Windows”

Autor: Adrian Seceleanu

17.04.2012, 23:08 1040

Eforturile disperate ale Nokia de a pune capăt dominaţiei Apple şi Google pe piaţa smartphone s-au soldat cu un eşec în faţa marilor grupuri telecom din Europa, compania finlandeză pierzând astfel un aliat cheie în lupta pe această piaţă, scrie Reuters.

Patru operatori semnificativi din Europa, unde telefoanele sunt la vânzare de anul trecut, au declarat pentru Reuters că smartphone-urile Nokia Lumia nu sunt destul de bune pentru a concura cu Apple iPhone sau seria Galaxy de la Samsung.

"Nimeni nu vine în magazine pentru a cere un mobil cu Windows", spune un manager care răspunde de telefoanele mobile la un operator europan, şi care a pus la vânzare Lumia 800 ţi 710 din decembrie.
"Dacă Lumia ar veni cu aceleaşi specificaţii dar cu Android s-ar vinde mult mai uşor", a adăugat el.

Pe de altă parte, Nokia susţine că seria Lumia este un succes iar vânzările sunt în creştere.

Operatorii joacă un rol cheie în succesul unui smartphone, iar operatorii vor o alternativă viabilă la Apple şi Google pentru a avea o putere mare de negociere cu toăi jucătorii. O piaţă polarizată între Apple şi Google nu ar ajuta foarte mult operatorii când stau la masa negocierilor. În Europa între 50 până la 70% dintre telefoane sunt vândute de operatori, după aplicarea unor subvenţii (reduceri) care sunt recuperate din abonamentele plătite de clienţi pe unul sau doi ani.

Dar în Europa puţini operatori îşi folosesc la maximum armele pentru a promova seria Lumia: subvenţii mari şi marketing agresiv. O explicaţie ar fi aceea că operatorii sunt frustraţi că Microsoft - o companie care stă pe un munte de numerar - nu cheltuie mai mult pe promovarea Nokia Lumia.

Smartphone-urile din seria Nokia Lumia au intrat recent şi în oferta operatorilor de telefonie mobilă din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO