Business Hi-Tech

Microsoft a investit 15 mil. euro în Mistral AI, rivalul francez al OpenAI. Comisia Europeană va analiza tranzacţia

Microsoft a investit 15 mil. euro în Mistral AI, rivalul...

Autor: Adrian Seceleanu

27.02.2024, 18:33 48

Microsoft a investit 15 milioane de euro în start-up-ul francez Mistral AI - considerat a fi rivalul european al OpenAI, a dezvăluit gigantul american.

Mistral AI a anunţat luni un "parteneriat strategic" cu Microsoft, care include punerea la dispoziţie a celor mai recente modele de inteligenţă artificială ale startup-ului pentru clienţii cloudului Azure al companiei americane.

Mistral dezvoltă modele algoritmice similare celor de la OpenAI, utilizate pentru chatbots şi alte servicii de inteligenţă artificială, însă modelele Mistral sunt partajate în mod deschis. Investiţiile Microsoft se vor converti în acţiuni în cadrul următoarei runde de finanţare a Mistral.

În domeniul inteligenţei artificiale, Microsoft a lucrat în principal cu OpenAI, investind aproximativ 13 miliarde de dolari în startup-ul californian. Această relaţie se află acum sub control din partea autorităţilor de reglementare din Marea Britanie şi UE.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat marţi că autorităţile de reglementare vor analiza investiţia Microsoft în Mistral AI, după ce au primit o copie a acordului. Mişcarea ar putea duce, în cele din urmă, la o investigaţie formală, ceea ce ar putea duce la o periclitare a planurilor Microsoft.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO