Business Hi-Tech

Microsoft a raportat un profit de 14,6 mld. $

26.07.2009, 17:43 27

Profitul net al Microsoft, cel mai mare producator de aplicatii informatice din lume, a scazut cu 18% in anul fiscal 2009, incheiat pe 30 iunie, totalizand 14,6 mld. dolari (10,5 mld. euro), pe fondul scaderii cererii pentru PC-uri si servere, scrie presa internationala. Veniturile companiei s-au micsorat cu 3% in exercitiul financiar 2008-2009, la 58,4 mld. dolari (42,3 mld. euro).

Rezultatele au confirmat teama investitorilor ca Microsoft incepe sa piarda teren in fata unor rivali precum Apple sau Google, care au anuntat rezultate financiare in crestere. Vestea a fost suficienta pentru a genera un declin de aproape 9% al cotatiei titlurilor Microsoft, micsorand valoarea de piata a companiei cu 20 mld. dolari, relateaza Financial Times. Vineri, pretul actiunilor Microsoft a scazut cu 8,26%, la 23,45 dolari (16,49 euro), gigantul software avand o capitalizare de 208,7 mld. dolari (146,8 mld. euro).

Compania a raportat, in ultimul trimestru fiscal (aprilie-iunie, n.r.), un profit net de 3 mld. dolari (2,2 mld. euro), in scadere cu aproape 30% comparativ cu aceeasi perioada din 2008. Veniturile companiei au scazut cu 17% in T4 fiscal, totalizand la 13,1 mld. dolari (9,6 mld. euro). "Afacerile noastre au fost influentate negativ, din nou, de cererea scazuta de pe piata mondiala a PC-urilor si serverelor. In aceste conditii, obtinerea unor economii operationale de 750 mil. dolari (551 mil. euro) a fost o realizare de exceptie", a declarat Chris Liddell, directorul financiar al Microsoft.

 

Utilizatorii de Windows din Europa vor putea renunta la Internet Explorer

Microsoft a anuntat ca va include in sistemul de operare Microsoft Windows mai multe browsere web, in incercarea de a rezolva un caz antitrust inaintat de Uniunea Europeana. Compania a acceptat o conditie cheie a Comisiei Europene, care prevede ca utilizatorii din Uniune sa aiba posibilitatea de a-si alege browserul web standard folosit de sistemul de operare. "Microsoft capituleaza. Compania a fost capabila sa achite amenzile UE si sa adopte o strategie agresiva atunci cand businessul mergea bine, insa atunci cand te confrunti pe timp de recesiune cu o cascada de amenzi, este firesc sa ajungi la o intelegere", a comentat un analist.

Microsoft a anuntat ca va prezenta tuturor utilizatorilor europeni de Windows XP, Vista, precum si viitorilor utilizatori de Windows 7 un ecran care le ofera posibilitatea de a alege browserul web standard pe care il vor folosi, precum Mozilla Firefox sau Google Chrome. Acestea vor fi descarcate de pe internet, iar utilizatorii au posibilitatea de a renunta complet la Internet Explorer.

Dominatia gigantului software asupra pietei de browsere s-a diminuat in ultimii ani. In luna mai, Internet Explorer avea o cota de 65,5%, potrivit datelor Net Application, urmat de Firefox (22,5%), Apple Safari (8,4%) si Opera (0,7%).

"Decizia marcheaza un pas important in rezolvarea unor probleme legale vechi de peste zece ani, (...) Nicio alta companie nu s-a dedicat mai mult conceptului de interoperabilitate", au declarat reprezentantii Microsoft.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO