Business Hi-Tech

Miliardarul Carlos Slim îşi vinde o parte din imperiul telecom

Miliardarul Carlos Slim îşi vinde o parte din imperiul...

Autor: Marius Oncu

09.07.2014, 14:15 2205

Slim are o avere de 71,5 miliarde de dolari, fiind depăşit la nivel global doar de cofondatorul Microsoft Bill Gates, cu 83,4 miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg.

Compania America Movil, controlată de Slim, a anunţat că intenţionează să vândă active pentru a ajunge la o cotă de piaţă mai mică de 50%, astfel încât să nu fie clasificată drept companie dominantă pe piaţă, potrivit Financial Times.

În lipsa acestei măsuri, imperiul lui Slim era în pericol de a fi obligat de autorităţi să pună infrastructura telecom gratuit la dispoziţia rivalilor.

Compania de telefonie fixă a miliardarului, Telmex controlează circa 80% din piaţa de profil din Mexic, iar compania de telefonie mobilă Telcel deţine aproximativ 70% din piaţa de telefonie mobilă.

De asemenea, America Movil va separa infrastructura telecom, inclusiv turnurile de transmisie, va fi separată de Telcel şi va deveni disponibilă şi pentru alte companii.

Planul trebuie aprobat de autoritatea telecom din Mexic.

America Movil nu a precizat ce anume intenţionează să vândă, sau cui. Compania a informat că "anumite active" vor fi vândute "unui operator nou şi independent de America Movil, cu experienţă pe piaţa telecom şi cu resurse economice şi tehnice".

Analiştii se aşteaptă ca America Movil să renunţe la operaţiuni din zone cu profitabilitate redusă, în loc să vândă acţiuni la companii.

Carlos slim este un miliardar mexican, care deţine numeroase companii prin intermediul conglomeratului Carso Group. America Movil a fost cel de-al doilea operator telecom ca mărime din America de Sud, până să întâmpine dificultăţi. 

Slim a fost născut în Mexico City, în 1940. La vârsta de 17 ani, viitorul miliardar şi-a câştigat primii bani, lucrând pentru compania tatălui său. După ce a absolvit studiile universitare, Slim a început să lucreze drept comerciant. Slim a pornit companii în domenii diverse, construcţii, petrol,  imobiliare, acestea fiind pieţele pe care s-a focalizat la începutul carierei. Ulterior, mexicanul a început să investească şi în telecom, transporturi şi tutun. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO