Business Hi-Tech

Ministerul Societăţii Informaţionale l-a trimis în CA-ul Telekom pe Radu Puchiu, secretar de stat la Cancelaria premierului

Ministerul Societăţii Informaţionale l-a trimis în...

Autor: Adrian Seceleanu

23.02.2015, 20:55 777

Ministerul Societăţii Informaţionale (MSI), insituţia care reprezintă interesele statului în cadrul companiei Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) - unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii, l-a înlocuit pe unul dintre cei trei oameni pe care îi trimite în Consiliul de Administraţie al operatorului cu Radu Puchiu, secretar de stat în Cancelaria Primului-Ministru Victor Ponta.

“Pentru că unul dintre reprezentanţii noştri a plecat, am ales - în urma unor discuţii inclusiv la nivel de Guvern - o persoană potrivită, care ştie foarte bine ce înseamnă acest domeniu, şi anume pe Radu Puchiu”, a declarat într-un interviu pentru ZF Sorin Grindeanu, ministrul societăţii informaţionale. El a precizat doar că fostul reprezentant al MSI, cu care a fost înlocuit Puchiu, a plecat pe un post de ataşat comercial, fără a oferi alte detalii.

“Ceilalţi doi reprezentanţi ai noştri în CA sunt oameni în care eu am încredere, pe care i-am cunoscut după ce am ajuns ministru”, declară Grindeanu.

Conform datelor de pe pagina web a grupului Telekom România, care include fostele companii Romtelecom şi Cosmote, reprezentanţii MSI în CA-ul pentru operaţiunile fixe sunt Carmen Boteanu şi Marius Raul Bostan. Pe site-ul Telekom nu apar însă toţi membrii CA, în număr de nouă, persoana lipsă fiind una dintre cele trei numite de statul român. Nu este clar nici în ce măsură datele privind componenţa CA-ului sunt actuale sau nu. După rebrandingul din septembrie 2014, Telekom Romania Communications nu mai publică pe pagina web nici rapoartele auditorului (PwC) pentru rezultatele financiare anuale.

Consilier al fostului ministru Răzvan Cotovelea, în CA la Telekom Mobil

Datele de pagina web a grupului Telekom arată şi că în Consiliul de administraţie pentru operaţiunile mobile (fosta companie Cosmote), singurul reprezentant al statului român este (de la o dată care nu este cunoscută) Cătălin Radu, care ocupă funcţia de consilier în cadrul MSI. El a fost numit cel mai probabil în CA de fostul ministru Răzvan Cotovelea, alături de care a lucrat în trecut, la Ministerul Afacerilor Europene, după cum rezultă din datele publicate pe reţeaua de socializare LinkedIn.

MSI nu a publicat niciodată criteriile după care îşi selectează reprezentanţii în Consiliile de administraţie ale companiilor la care deţine acţiuni. MSI nu anunţă însă nici măcar ce oameni trimite în aceste CA-uri, şi când realizează schimbări.

Lipsa de transparenţă în legătură cu acest subiect are cel mai probabil legătură cu faptul că, de multe ori, nominalizarea în aceste CA-uri a devenit o formă de completare a veniturilor pentru unii angajaţi ai ministerului.

“Recordul” în materie de numiri controversate în CA-ul fostului Romtelecom a fost atins de fostul ministru Gabriel Sandu (în prezent arestat la domiciliu în dosarul Microsoft), care şi-a trimis logodnica - care era angajată într-o funcţie de consilier la minister - în CA-ul celui mai mare jucător de pe piaţa locală de telefonie fixă.

Pe de altă parte însă, proprietarii grupului Telekom - grecii de la OTE şi nemţii de la Deutsche Telekom, nu au făcut niciodată în ultimii ani nu doar niciun comentariu - ci nici măcar o aluzie referitoare la oamenii trimişi de partea română în CA-urile companiilor de comunicaţii.

Românii trimişi de MSI în CA-urile companiilor din grupul Telekom sunt faţă în faţă cu manageri cu o zeci de ani de experienţă în business şi în industria de comunicaţii, din partea OTE (Grecia) şi Deutsche Telekom (Germania).

Preşedintele CA-ului fostului Romtelecom este chiar Michael Tsamaz - preşedinte şi CEO al grupului OTE, iar printre ceilalţi membri se numără Nikolai Beckers - CEO al Telekom România care lucrează de 20 de ani în cadrul Deutsche Telekom, sau Nikolaos Stamboulis, cu experienţă în zona bancară (Citibank şi NBG), care a fost şi unul din fondatorii companiei Atlas Corporation.

CA-ul are acces la lista cu toate contractele mai mari de 0,5 mil. euro semnate de fostul Romtelecom, şi aprobă contractele cu valori mai mari de 1 mil. euro şi îşi dă acordul printre altele pe schimbările din structura organizaţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO