Business Hi-Tech

Negulescu, Epicor-Scala: Pe piata softului de business lupta va fi pe firmele locale

Negulescu, Epicor-Scala: Pe piata softului de business lupta va fi pe firmele locale

Horia Negulescu, Senior Country Manager, Epicor Software Romania, estimeaza ca in urmatorii zece ani circa 5.000 de firme romanesti vor cumpara soft de business

22.03.2007, 20:18 145

Companiile locale vor deveni in perioada urmatoare principala tinta a producatorilor de aplicatii de afaceri intrucat companiile multinationale prezente pe piata locala detin deja, in marea lor majoritate, asemenea solutii, considera reprezentantii Epicor Software, furnizor international de solutii soft pentru companii.
"Piata formata din companiile multinationale tinde a se satura. Accentul se pune in acest moment pe companiile regionale si companiile locale", a declarat pentru ZF Horia Negulescu, Senior Country Manager la Epicor Software Romania. "Un exemplu de companie regionala este Adama - un jucator de pe piata imobiliara. Aceasta este o companie regionala care se dezvolta in Romania, Bulgaria, Ucraina. Nu e o multinationala care se extinde pe mai multe piete, dar e o companie regionala care incepe sa aiba nevoi mai sofisticate de raportare si management al informatiilor", explica Negulescu.
Conform oficialului Epicor, lupta se va duce insa in urmatorii zece ani pe un numar de aproximativ 4.000-5.000 de companii romanesti care vor avea nevoie de aplicatii de business.
"Companiile locale evolueaza pe fondul competitiei crescute, a intrarii in UE si incep sa devina performante pentru a putea rezista intr-un mediu de afaceri mai sofisticat. Si de aceea tot mai multe companii incep sa realizeze ca au nevoie de solutii performante de management al afacerilor. Eu cred ca inca sunt pe piata romaneasca 4.000-5.000 de companii care au nevoie de astfel de solutii si care vor realiza la un anumit moment ca au nevoie de solutii performante de management al afacerilor", afirma Negulescu.
El afirma ca pe piata locala exista aproximativ zece furnizori importanti de solutii software de business care se vor lupta pentru acesti clienti.
"Eu zic ca din aceste 4.000-5.000 de companii care probabil vor implementa solutii ERP in urmatorii zece ani vom obtine o cota destul de importanta. Ma astept sa dublam baza de clienti existenti in Romania, in urmatorii cinci ani. In zona de companii pur locale este o competitie destul de acerba, pentru ca evident noi intram in competitie si cu solutiile locale si aici pot spune solutii gen Charisma (Totalsoft), Siveco si altele de acest tip. Anul trecut, din cele 30 de dealuri noi, peste 65% sunt companii locale, ceea ce in urma cu cinci sase ani nici nu indrazneam sa speram. Atunci probabil ca ne gandeam la cinci-sase la suta maximum, daca faceam 20 de dealuri din care doua erau locale era extraordinar", explica Horia Negulescu.
Epicor Software Romania, cunoscuta anterior sub numele de Scala Business Solutions, este subsidiara companiei americane Epicor Software Corp. si ofera aplicatii de management al resurselor intreprinderii (ERP), clientilor (CRM) si documentelor pentru companii mijlocii (cu o cifra de afaceri intre cinci si 500 mil. dolari). Scala Business Solutions a fost achizitionata in anul 2004 de Epicor.
"In Romania, compania are 11 ani de existenta, si se poate lauda cu o baza destul de importanta de clienti in zona companiilor importante, circa 170-180 de clienti activi in acest moment. In principiu noi videm trei lucruri: licente, servicii de intretinere si servicii de consultanta. Cand vorbim de piata pe care activam noi, includem licentele si serviciile de mentenanta. Asta este ceea ce e relevant pentru piata. Eu estimez ca noi trebuie sa fim undeva intre 7 si 10% ca vanzari in Romania pe segmentul nostru de piata. Anul trecut noi am vandut in total licente si mentenanta in Romania aproximativ 2,7 mil. dolari - 2,1 mil. euro, cifra care nu include si zona de servicii (consultanta)", afirma reprezentantul Epicor.
Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor, compania a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 2,7 mil. euro si un profit de circa 400.000 de euro. Conform lui Negulescu, afacerile companiei au crescut anul trecut cu peste 25% fata de 2005. Pentru acest an compania si-a bugetat o crestere de 15% a cifrei de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO