Business Hi-Tech

Operatorii de telefonie mobilă prevăd o explozie a vânzărilor de soft

Operatorii de telefonie mobilă prevăd o explozie a vânzărilor de soft
23.08.2010, 23:51 28

Operatorii de telefonie mobilă se aşteaptă ca vânzările deaplicaţii să devină în trei ani cea mai mare sursă de venituri depe pieţele dezvoltate, scrie Financial Times, care citeazărezultatele unui studiu realizat de The Economist Intelligence Unit(EIU).
Raportul EIU are la bază răspunsurile furnizate de mai mulţiexecutivi din industria telecom şi a fost realizat la solicitareacompaniei de avocatură Freshfields Bruckhaus Deringer. În prezent,potrivit sursei citate, 70% din veniturile operatorilor detelefonie mobilă vin din serviciile de voce.
În acest context, principala problemă pentru companiile telecomeste reprezentată de faptul că utilizarea tot mai frecventă areţelelor sociale şi a diverse alte aplicaţii de pe mobil genereazăun trafic ridicat de date care necesită investiţii semnificativedin reţea. Operatorii de telecom susţin că actualele tarife pentrunetul mobil nu sunt suficiente pentru a susţine aceste investiţii,astfel că ar dori să prioritizeze, contra cost, accesulutilizatorilor la anumite aplicaţii. Un asemenea acord le-arpermite, spre exemplu, utilizatorilor să acceseze mai rapidFacebook de pe mobil dacă reţeaua socială ar avea un acordfinanciar cu furnizorul de comunicaţii mobile. "Operatorii detelefonie mobilă pun din nou preţ pe conţinut", a declarat NatashaGood, partener la casa de avocatură Freshfields Bruckhaus Deringer."Dar acum operatorii se întreabă dacă nu pot obţine şi venituri înloc să se mulţumească doar să asigure transmisia de date de laclient la furnizorii de conţinut." 55 la sută dintre companiilecare au răspuns la chestionarul EIU au susţinut că operatorilor detelecomunicaţii trebuie să li se permită să prioritizeze traficuldin reţea. Prioritizarea traficului ar duce însă la încălcareaprincipiului neutralităţii internetului, potrivit căruia toatepachetele de date trebuie tratate fără discriminare. Mai multecompanii de telecom europene au anunţat că vor compensaţiifinanciare de la site-urile care generează un trafic uriaş de date,aşa cum este YouTube.
"Este complet anormal şi împotriva logicii economice să lăsămGoogle să ne folosească reţeaua fără să plătească pentru acestlucru", a declarat, potrivit FT, Stéphane Richard, directorulexecutiv al grupului France Telecom.
Dar autorităţile de reglementare din Europa nu au primit binepropunerile ca operatorii să discrimineze pozitiv anumite paginiweb şi să le defavorizeze pe altele.
În aceste condiţii este foarte probabil ca operatorii de telecom sărezolve probleme generate de traficul tot mai ridicat de petelefonul mobil prin implementarea unei noi structuri de preţuri.Stephane Richard, spre exemplu, declara recent că planuriletarifare cu trafic nelimitat pe internet care le permit clienţilorsă navigheze atât cât doresc au devenit "nesustenabile".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO