Business Hi-Tech

Operatorii telecom cauta reteta ofertelor anticriza

Operatorii telecom cauta reteta ofertelor anticriza
04.06.2009, 18:25 26

Operatorii telecom incearca sa atenueze impactul crizei economice lansand servicii premium sau, din contra, adaptate unei puteri de consuma mai mici, dar se asteapta ca si statul sa sprijine companiile sa traverseze aceasta perioada, au declarat reprezentantii industriei in cadrul evenimentului "Ziua comunicatiilor", organizat in cadrul expozitiei IT&C CERF.

"Veniturile nu mai sunt sub controlul companiilor, iar managementul costurilor si utilizarea eficienta a resurselor au devenit esentiale", a descris situatia de pe piata locala Marian Velicu, vicepresedinte pentru reglementare in cadrul Vodafone Romania. "Autoritatile ar trebui sa aiba in vedere diminuarea taxelor si tarifelor platite de operatori in vederea stimularii investitiilor. Spre exemplu, suma care nu ar mai fi platita de un operator telecom catre stat ar putea fi investita intr-un proiect telecom".
Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii, a estimat de asemenea ca abia in acest an criza va fi resimtita puternic de companiile telecom, dupa ce anul trecut piata a inregistrat o crestere de 7,2%, la 4,5 mld. euro. "Desi 2008 a fost anul in care au aparut si in Romania primele semne ale crizei economice mondiale, toate sectoarele comunicatiilor au raportat cresteri consistente. Efectele actualului climat economic asupra comunicatiilor din Romania vor putea fi evaluate abia in toamna acestui an, cand vom avea datele referitoare la primul semestru. Ne asteptam la stagnari pe unele sectoare si poate chiar la scaderi, dar in mod sigur vom avea o crestere a penetrarii broadband."
RCS&RDS, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala telecom, a anuntat ca serviciile internet se afla in centrul atentiei in acest an, iar operatorul ar putea lansa si servicii de date mobile. Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al companiei, a evitat sa avanseze date concrete. El mentionase si anul trecut intentia, nematerializata, a RCS de a lansa date mobile. Popoviciu a mai anuntat ca luna viitoare utilizatorii serviciului de telefonie mobila al RCS vor putea utiliza mobilul si in roaming.
In alta ordine de idei, Popoviciu a mentionat ca grupul de firme RCS&RDS a incheiat anul 2008 cu o cifra de afaceri de 700 mil. dolari, in crestere cu 40% fata de 2007. Suma corespunde estimarilor avansate de companie anul trecut. "Cifra reflecta rezultatele activitatii RCS&RDS in cele sapte state unde este operational. In acest an anticipez mentinerea pe crestere a cifrei de afaceri, dar nu as putea sa avansez un procentaj."
Intrebat daca RCS, unul din operatorii cu cel mai mare numar de angajati de pe piata, a concediat oameni, Popoviciu a evitat un raspuns. "Nu stiu sa va spun. Personalul a variat in functie de proiectele de retea." Compania avea la finele anului 2007 aproximativ 5.000 de oameni.
Potrivit datelor lui Popoviciu, RCS&RDS are pe piata romaneasca 1,4 milioane de clienti pentru serviciile de televiziune prin cablu TV, 1,1 milioane de clienti pe segmentul serviciilor de televiziune digitala prin satelit (DTH) si 950.000 de abonati la internet. Pe telefonia fixa, serviciul DigiTel are 1,25 milioane de utilizatori.
Compania nu a prezentat date privind numarul de clienti din afara Romaniei (Ungaria, Cehia, Croatia, Slovacia, Serbia si Spania).
Potrivit lui Popoviciu, grupul de firme RCS&RDS are circa sapte milioane de linii generatoare de venituri (RGU) in cele 7 state unde activeaza.
El a mai spus ca RCS&RDS nu are probleme cu asigurarea fondurilor necesare finantarii dezvoltarii grupului. "Nu avem in plan sa contractam un nou imprumut. Daca am fi castigat licenta de telefonie mobila din Ungaria, lucrurile ar fi stat altfel."
El a mai spus ca deprecierea monedelor nationale din regiune a reprezentat cea mai mare problema pentru RCS, aceasta evolutie obligand compania sa majoreze tarifele. "Incercam sa nu majoram tarifele din nou".
Operatorii telecom au lansat in cadrul evenimentului oferte prin care spera sa-si convinga clientii sa-si majoreze cheltuielile telecom in ciuda evolutiei cursului valutar si a reducerii puterii de cumparare.
Un exemplu este Romtelecom care a anuntat un serviciu care va include o conexiune la internet si o consola de jocuri Nintendo Wii. "Consola va fi disponibila la un tarif cu discount, in functie de pretul abonamentului, sau gratuita pentru contractele cu o conexiune la internet variind intre 6 si 20 Mbps incheiate pe perioade de la 12 la 36 luni. In acest caz, pretul abonamentului variaza intre 12,5 de euro/luna si 39 de euro/luna, fara TVA", a declarat directorul de comunicare al Romtelecom, Cristina Popescu. Ea a mai spus ca, in urmatoarele luni, Romtelecom va lansa servicii de televiziune de inalta definitie prin intermediul platformei de televiziune digitala prin satelit Dolce, care vor permite clientului, printre altele, inregistrarea programelor TV si vizionarea continutului in alt moment.
UPC, unul din cei mai mari jucatori de pe piata locala telecom, a anuntat, de asemenea, ca va lansa in aceasta toamna serviciul de televiziune de inalta definitie (HD), care va include pentru inceput un numar             de opt posturi TV, printre care posturile locale PRO TV si TVR.
Pe langa acestea, in oferta vor intra si variantele HD ale unor canale precum HBO si National Geographic, a precizat Raluca Milin, director de marketing si vanzari al operatorului. Ea nu a oferit detalii despre tarifele care vor fi practicate pentru acest serviciu.
 
ANCOM pregateste licenta 3G pentru Cosmote
  • ANCOM asteapta publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a deciziei care deschide calea pentru furnizarea de servicii 3G in banda de 900 MHz. In Romania, principalul beneficiar al masurii ar fi Cosmote, singurul operator de telefonie mobila care nu are o licenta 3G. Dup publicarea deciziei de catre UE, ANCOM ar putea emite in cel mult o luna o decizie prin care operatorii sa ofere 3G in banda de 900 MHz.
  • Arbitrul telecom discuta cu operatorii cum ar putea fi reorganizat spectrul de frecvente, in conditiile in care licentele GSM oferite in 1996 expira in 2011. ANCOM si operatorii trebuie sa ajunga la un acord in ce priveste modalitatea prin care vor fi acordate noile licente GSM, costurile licentelor si cum ar putea fi furnizate servicii 4G.
  • Licitatia pentru achizitionarea echipamentelor pentru receptionarea televiziunii digitale de catre populatia defavorizata va fi organizata dupa adoptarea actului normativ privind tranzitia la digital, care va fi discutat de Executiv in cursul saptamanii viitoare, a declarat Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor. Potrivit proiectului de hotarare, Guvernul va sustine financiar populatia defavorizata si cu venituri la "limita saraciei" in vederea achizitionarii echipamentelor pentru receptionarea televiziunii digitale, in acest sens fiind necesare 623 mil. lei.
  • Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, estimeaza ca singurul segment al pietei telecom care va inregistra cu siguranta o crestere este cel al serviciilor internet. "Sectorul in care ne asteptam la cresteri consistente si in 2009 si de la care avem mari asteptari este cel al internetului. Exista inca loc de cresteri importante."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO