Business Hi-Tech

Oracle, Cisco şi Vodafone au scos la concurs peste 130 de joburi în iulie

29.07.2010, 23:14 95

Oracle, subsidiara locală a celui mai mare producător de softpentru companii, Cisco, cel mai mare producător de echipamente dereţea din lume şi Vodafone, numărul doi pe piaţa locală detelefonie mobilă au scos la concurs peste 130 de poziţii în lunaiulie, potrivit datelor centralizate de motorul de căutare dejoburi Balaur.ro, care analizează oferta de joburi de pe 27 desite-uri de recrutare.

Oracle, unul dintre cei mai activi angajatori din luna iulie, ascos la concurs 60 de posturi în iulie. Pe lângă Oracle, companiiprecum HP, Adobe sau Microsoft vor crea câteva sute de locuri demuncă până la finele anului, angajatorii din acest sector căutând,în special, programatori, ingineri, dar şi angajaţi pentru centrelede suport.

"Sectorul IT rămâne în top în ceea ce priveşte nivelul salarialoferit pentru poziţiile deschise, însă ceea ce scot în prezent laconcurs companiile IT nu sunt neapărat joburi cu specific IT, cipentru centrele de suport dezvoltate în ţară. Spre exemplu, unangajat dintr-un centru de suport al unei companii IT se poateocupa de gestionarea contractelor de servicii pentrucompaniile-client din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şiAfrica- n.r.) sau pot procesa facturi, activităţi care ţin mai multde domeniul economic", susţine Mirela Marinescu, recruitmentdirector în cadrul firmei de recrutare APT, care oferă şi serviciide leasing de personal şi de relaţii publice, cu afaceri de 12,27milioane de euro anul trecut.

Joburile în IT şi telecom sunt printre cele mai căutate, maiales pentru că aduc venituri mai mari comparativ cu alte industrii.Dacă în luna mai salariul mediu net pe economie a fost de 340 deeuro, în IT şi telecom valorile au fost aproape duble, de 670 deeuro net în telecomunicaţii şi de 735 de euro net în IT, potrivitdatelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Vodafone a scos la concurs 33 de posturi în iulie, în timp ceCisco, care are şi un centru de suport pe piaţa locală, vrea săangajeze 39 de oameni. Reprezentanţii Vodafone şi Oracle nu auoferit detalii privind planurile de angajare.

"Spre deosebire de IT, care va rămâne în continuare locul I înceea ce priveşte numărul de noi angajări, joburile în telecom auscăzut sau au rămas constante. Totuşi, piaţa a început să sedezgheţe, pentru că deja sunt comenzi pentru septembrie, cele maimulte de la companiile IT şi call-centere", spune Eliza Nechifor,marketing&communication coordinator în cadrul firmei derecrutare Manpower, al treilea jucător de pe piaţa locală derecrutare, cu afaceri de 12,6 mil. euro anul trecut. Nechifor a maiprecizat că angajatorii nu se mai uită doar la experienţă, ci şi lacompetenţele specifice pentru mai multe activităţi, întrucâtcompaniile care au făcut disponibilizări au nevoie de angajaţi caresă poată îndeplini sarcini diferite. "Salariile oferite pentruentry level într-un centru de suport al unei companii IT încep dela 500 de euro net pe lună şi pot ajunge la 700 de euro. Un angajatdintr-un astfel de centru trebuie ca, pe lângă competenţeletehnice, să cunoască şi cel puţin o limbă străină", adaugăMarinescu.

Primele zece companii care au postat cele mai multe anunţuri deangajare pe site-urile de recrutare au scos la concurs aproape 450de joburi în această lună. Printre cei mai mari angajatori dinprezent se numără Genpact, Con­tinental Automotive, Wipro,UniCredit Ţiriac Bank, Autoliv, Emerson sau Raiffeisen Bank.

Ce salarii lunare primesc angajaţii din IT şitelecom

  • Entry- level într-o companie IT: 500 - 1.000 de euro net
  • Entry- level într-un centru de suport al unei companii IT: 500- 700 de euro net
  • Entry-level într-o companie din telecom: 500 - 600 euronet
  • Specialist Hardware într-o companie IT: 600 -1.200 de euronet
  • Specialist Software (programator) într-o companie IT : 600 -3.500 euro net

Sursa: APT

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO