Business Hi-Tech

„Piaţa de telecom din România este la răscruce. Există premise de evoluţii pozitive, dar şi germenii eşecului“

„Piaţa de telecom din România este la răscruce....

Autor: Ioana Nita

30.06.2013, 22:31 481

Valentin Mircea, vicepreşedinte al Con­siliului Concurenţei (CC), sus­ţine într-o opinie pentru ZF că pie­ţele de telecomunicaţii din Româ­nia sunt la un moment de răscruce, un context în care există premise atât pentru evoluţii pozitive, cât şi pentru germenii eşecului. El consideră că anul acesta nu se întrevăd evenimente spectaculoase, însă 2014 este anul marilor speranţe în domeniul telecomunicaţiilor, poate cel mai important moment după liberali­za­rea acestui sector în anii 1990.

Valentin Mircea face apoi o trecere în revistă a punctelor slabe de pe piaţa telecom, men­ţionând că în ciuda faptului că există 22,8 milioane de SIM-uri, acestea sunt deţinute de aceleaşi per­soane, ceea ce arată nivelul ridicat al tarifelor de interconectare.

Vicepreşedintele menţio­nea­ză că este esenţial ca politicile publice şi me­canis­mele tipice pieţei să nu mai fie proiectate, res­pectiv să se desfăşoare, în mod autarhic, pri­vind spre interior, doar la România şi consu­ma­torii din această ţară. Mai mult, adaugă el, pieţele de comunicaţii trebuie să evolueze în acord cu politicile şi demersurile UE, pentru că viitorul teleco­municaţii este în ca­drul pieţei unice a blocului co­mu­nitar. Un exem­plu în acest sens este perspectiva apa­riţiei reţelelor de telefonie mobilă paneuro­pene, care va avea beneficii uriaşe pentru consumatori.  

Piaţa de telecom din România se situează în ju­rul a 4 mld. euro/an, principalii jucători fiind OrangeVodafoneRomtelecom - Cosmote şi RCS & RDS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO