Business Hi-Tech

Piata locala de PC-uri ar putea creste cu 10%

Piata locala de PC-uri ar putea creste cu 10%

Anul acesta s-ar putea vinde cu 50.000 de calculatoare mai mult decat in 2009

05.01.2010, 23:11 105

Vanzarile de calculatoare vor reveni pe crestere in 2010, dupace anul trecut piata s-a redus la jumatate pe fondul crizeieconomice, estimeaza Ciprian Donciu, director general al AsusRomania, numarul doi pe piata locala de PC-uri

"In acest an va fi o crestere fata de anul trecut in privintavanzarii de calculatoare de 10-15%. Aceasta este insa o estimarepersonala, avand in vedere ca este greu de estimat evolutia pieteiin conditiile crizei economice", a declarat pentru ZF sefulAsus.

Potrivit lui Donciu, anul trecut au fost vandute in Romaniaaproximativ 550.000 de calculatoare, cele mai cumparate fiindPC-urile portabile (laptop si netbook), care au avut o pondere de55% din aceasta cifra.

Bogdan Iftemie, director de vanzari al firmei Acer - numarul unupe piata PC-uri din Romania, estimeaza insa ca procentulportabilelor a fost mai mare decat anul trecut. "Laptop-urile sinetbook-urile au reprezentat probabil 70% din totalul unitatilorvandute din Romania", a spus el.

Ciprian Donciu a mai spus ca Asus a incheiat anul trecut inscadere, dar nu o scadere foarte mare comparativ cu piata, oanaliza putand fi oferita saptamana viitoare dupa ce vor ficentralizate toate datele. Cea mai buna luna din punct de vedere alvanzarilor a fost decembrie, conform asteptarilor, a declaratDonciu.

"Decembrie este cea mai buna luna din an si ne asteptam sa fiemai buna decat noiembrie si octombrie", a declarat Donciu.

Evolutia vanzarilor de calculatoare in 2010 este inca onecunoscuta, a afirmat Donciu, potrivit caruia este greu de estimatcum va fi piata in acest an, avand in vedere ca economia se aflainca in criza. "Nu putem influenta piata, mai ales ca ea depinde deo multime de factori, precum inflatie, creditare", a declaratdirectorul general al Asus.

In ceea ce priveste evolutia pietei in acest an directorul devanzari al Acer crede ca segmentul IMM si consumer va aduce celemai mari vanzari. "Segmentul consumer si cel al intreprinderilormici si mijlocii vor evolua cel mai bine, cu statul e greu deestimat ce se va intampla", a spus Bogdan Iftemie. El a precizat caobiectivul sau pentru anul curent este sa obtina o cota de 40%pentru Acer pe piata de notebook-uri si netbook-uri. Dupa ce anultrecut a fost marcat de intrarea in insolventa si inchiderea rapidaa magazinelor Ultra Pro - fostul numar unu in retailul IT&Clocal, dar si de schimbarea proprietarului eMag si fuziunea dintredoi distribuitori, reprezentantii Acer si Asus spera ca 2010 va fimai linistit din acest punct de vedere.

"In ceea ce priveste relatia cu distribuitorii, speram sa nuavem in acest an nicio problema majora. Relatia noastra cudistribuitorii este una clara si ea a fost destul de buna. Singuruleveniment major de anul trecut a fost intrarea in insolventa aUltra Pro si speram sa nu avem anul acesta astfel de probleme", amai declarat Donciu.

"Consolidarea va continua. Piata este mica in comparatie cunumarul de jucatori, vom mai vedea miscari pe toate segmentele, sipe online, si pe retail", a declarat Iftemie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO