Business Hi-Tech

Povestea arestării lui Kim Dotcom, unul dintre cei mai căutaţi piraţi ai internetului, care câştiga 175 mil. dolari pe an

Povestea arestării lui Kim Dotcom, unul dintre cei mai căutaţi piraţi ai internetului, care câştiga 175 mil. dolari pe an

Sursa: Daily Mail

Autor: Alexandru Matei

22.01.2012, 15:00 12885

Când ofiţerii de poliţie au încercat să îl aresteze pe cel acuzat de a fi unul dintre cei mai mari piraţi de pe internet la somptuasa sa vilă, lucrurile au fost puţin diferite de ceea ce îşi imaginau autorităţile, scrie cotidianul britanic Daily Mail.

În loc să se predea, Kim Dotcom, fondatorul site-ului Megaupload.com, a refuzat să le deschidă uşa poliţiştilor, a activat o serie de mecanisme de securitate din imensa sa casă şi s-a refugiat într-un seif.

Ofiţerii de poliţie au fost nevoiţi să treacă de toate obstacolele puse în calea lor de Dotcom şi l-au găsit pe acesta ascuns şi înarmat. Zecile de poliţişti, susţinuţi de elicoptere, au reuşit să îl reţină pe Dotcom, 38 de ani, fără ca cineva să fie rănit.

Dotcom, german la origine, a fost una dintre cele patru persoane arestate vineri ca parte a investigaţiei cu privire la site-ul Megaupload.com. Cei patru sunt acuzaţi că au pus la punct un sistem prin care i-au prejudiciat cu mai mult de 500 mil. dolari pe deţinătorii de drepturi de autor. Site-ul a obţinut venituri de peste 175 mil. dolari din taxele de utilizare şi din publicitate.

Detaliile din spatele operaţiunii de arestare au fost dezvăluite de poliţia din Noua Zeelandă. "În ciuda faptului că poliţiştii s-au legitimat, Dotcom s-a retras în interiorul casei şi a activat o serie de sisteme electronice de securitate", spune inspectorul Grant Wormald, de la Agenţia împotriva crimei organizate şi a delictelor financiare.

Poliţiştii au fost nevoiţi să spargă încuietorile, dar la scurt timp şi-au dat seama că Dotcom se baricadase într-un seif.

"După ce au reuşit să intre în cameră, l-au găsit pe Dotcom lângă o puşcă modificată", a mai spus Wormald. "Cu siguranţă nu a fost un simplu ciocănit la uşă".

Computere şi alte documente au fost ridicate, alături de 8 milioane de dolari confiscaţi de la diferite instituţii financiare.

O vecină al lui Dotcom a declarat că a auzit un elicopter la ora 6:30 AM. "Credeam că era elicopterul lui personal, pe care îl ţine pe proprietatea sa, după nişte copaci, şi credeam că se duce să ia micul dejun, aşa cum mai face de obicei", a spus vecina, care a preferat să rămână anonimă.

Imaginile televizate au arătat cum maşinile de lux ale lui Dotcom, printre care şi un Cadillac roz şi un Rolls Royce Phantom Dropdead Coupe de peste 400.000 de dolari, au fost confiscate.

Casa în care Dotcom, cunoscut şi drept Kim Schmitz, a fost arestat este una dintre cele mai mari şi mai scumpe din Noua Zeelandă, fiind evaluată la 24 de milioane de dolari. Aflată pe dealurile de lângă Auckand, casa este înconjurată, la o distanţă apreciabilă, de alte locuinţe de lux dotate cu grajduri, piscine şi terenuri de tenis.

Dotcom a închiriat proprietatea după ce i s-a interzis dreptul de o cumpăra ca urmare a faptului că a picat un test făcut de autorităţi imigranţilor, deşi i s-a acordat rezidenţă în 2010.

El a mai fost închis pentru insider trading şi delapidare în Germania şi Tailanda. "Noua Zeelandă este sub radar, departe de Interpol şi cu condiţii mai bune de viaţă decât Europa de Est", spune Jeffrey Carr, expert în securitate pe internet.
FBI-ul spune că Dotcom a obţinut venituri de 42 de milioane de dolari prin intermediul site-ului Megaupload numai în 2010.

Lui Dotcom se pare că îi plăcea reputaţia de răufăcător pentru că avea numere de înmatriculare personalizate la 20 de maşini ce au fost confiscate de autorităţi, printre care: KIMCOM, HACKER, STONED, GUILTY, MAFIA, GOD şi POLICE. El ar mai fi plătit 500.000 de dolari pentru un foc de artificii de Anul Nou ce a avut loc deasupra oraţului Auckland.

Citiţi şi

Profesor în stare de şoc, după ce a descoperit că pe card i s-au livrat 10 miliarde de dolari

Site-ul Megaupload avea mai mult de 150 de milioane de utilizatori înregistraţi şi 50 de milioane de vizitatori pe zi, fiind după unele surce al 13-lea cel mai vizitat site de pe Internet. Cu ajutorul site-ului, utilizatorii puteau pune pe internet fişiere, după care puteau distribui link-ul. Site-ul care conţinea videoclipuri, muzică şi materiale pornografice, nu avea opţiunea search ci se baza pe redistribuirea link-urilor de către utilizatori. Site-ul folosea 1.500 de servere din Virginia şi Washington în SUA, din Franţa şi Olanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO