Business Hi-Tech

Prima scădere a veniturilor din ultimii 13 ani a măturat 40 mld. dolari din valoarea de piaţă a Apple

Prima scădere a veniturilor din ultimii 13 ani a...

Autor: Adrian Seceleanu

28.04.2016, 00:05 823
Gigantul american Apple a raportat pentru primul trimestru din acest an o scădre a veniturilor pe fondul prăbu­şirii cu 10 milioane de unităţi a vânzărilor de iPhone-uri - principala sursă de încasări a companiei, punând astfel capăt unei perioade fabuloase de 13 ani de creştere neîntreruptă a afacerilor, scrie presa internaţională după ce compania şi-a publicat rezultatele financiare.
 
Prima scădere a vânzărilor de iPhone-uri de la lansarea telefonului şi prima cădere a veniturilor din 2003 până în prezent au provocat o scădere a acţiunilor pe bursă cu aproximativ 7%,  ştergând circa 40 de miliarde de dolari din valoarea companiei.
 
Rezultatele vin în contextul în care compania, pentru care iPhone-urile reprezintă 65% din venituri, nu a reuşit să mai impresioneze consumatorii aşa cum a făcut-o în 2014 când a introdus primele sale modele cu un ecran mai mare.
 
Noile modele ale Apple - scumpe, cu o capacitate de stocare ce încă porneşte de la 16 GB - deşi aceasta este insuficientă şi a fost mărită de principalii rivali şi pentru care compania se încăpăţânează să nu introducă funcţii simple prezente şi pe mobile Android de 50 de euro (precum blocarea apelurilor de la numere necunoscute) au înregistrat o cădere semnificativă. Astfel, Apple a vândut în primul trimestru 51,19 milioane de iPhone-uri faţă de 61,17 milioane în urmă cu un an de zile.
 
Prăbuşirea businessului cu iPhone-uri a determinat o scădere de 13% a veniturilor, de la 58 la 50,55 mld. dolari, în timp ce profitul a scăzut de la 13,57 mld. dolari la 10,52 mld. dolari.
 
„Apple raportează prima scădere trimestrială a veniturilor din 2013 în­coace după ce vânzările de iPhone se dezechilibrează. Gigantul tech ratează ţintele de venit şi profit, dar CEO-ul alungă îngrijorările că Apple este în declin“, scrie Wall Street Journal.
 
„Apple vede prima scădere a veniturilor în 13 ani. Grupul tech este lovit de prima scădere trimestrială din istoria iPhone“, a titrat Financial Times.
 
„Forţa incredibilă a iPhone înregistrează prima cădere după nouă ani“, scrie Reuters.
 
„Parcursul incredibil de creştere al Apple a luat oficial sfârşit“, scrie portalul Re/code.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO